In de hoek met de Wahoo-artikelen bij VS Cycling kun je zomaar een onbekend product tegenkomen: Speedplay pedalen, naast de Wahoo ELEMNT Bolt of de Wahoo Kickr. Maakt de fabrikant van technologisch nogal vooruitstrevende wielerspulletjes echt gewone pedalen? Ja en nee. Ja, Wahoo heeft Speedplay pedalen in het assortiment. En nee, ‘gewone’ pedalen zijn het allerminst. Je kunt aan beide kanten inklikken bijvoorbeeld. Door de ‘float’ - lees even verder - heb je meer bewegingsvrijheid en minder kans op blessures. En wedstrijdrijders: door de geringe hoogte van de pedalen kun je scherper door de bocht. Technisch dus nogal vooruitstrevende pedalen dus!
Eerlijk is eerlijk, Wahoo heeft de pedalen niet zelf uitgevonden. Speedplay bestaat al ruim 30 jaar als merk. Sinds de overname door Wahoo zijn de pedalen verder ontwikkeld, zonder iets aan het unieke principe af te doen. Wat dat principe zo uniek maakt? Om meerdere redenen. Mtb’ers en gravelrijders weten niet beter dan dat zij aan beide kanten kunnen inklikken. Ook op de racefiets kan dat met Speedplay pedalen. Fijn voor de pro’s die liever geen tijd willen verliezen, maar ook fijn voor beginners die het inklikken maar lastig blijven vinden. En ook het uitklikken. Speedplay - pardon Wahoo - levert de pedalen met verschillende veermechanismen. Onder meer met een type waar je heel makkelijk je voet weer uithaalt.
Ook uniek: de ongekende afstelmogelijkheden. Als wielrenner/mtb’er/gravelrijder moet je je er maar bij neerleggen dat je knie eenmaal in een bepaalde hoek wordt gefixeerd zodra je inklikt. Dat kan best weleens een positie zijn die voor jouw lichaamsbouw niet ideaal is. Iets meer bewegingsvrijheid kan niet alleen klachten aan je knie voorkomen, maar ook aan de heup en de enkel. Daarvoor kun je Speedplay pedalen helemaal naar je voet zetten.
Het schoenplaatje wordt op vier (normaal: drie) plekken vastgezet op de schoen. Daardoor heb je meer mogelijkheden om het naar links, naar rechts, naar boven of naar beneden te verschuiven. Vergis je niet: een correctie van een paar millimeter kan al een levensgroot verschil maken. Ook de schoenplaatjes zelf hebben die bewegingsruimte. Je hebt tot maximaal 15 graden speling. Dat is veel meer dan bij andere merken pedalen: die komen vaak niet verder dan een graad of 5. Je knieën hebben het door die ingebouwde flexibiliteit veel minder zwaar te verduren.
Het voelt de eerste trappen trouwens heel gek aan, die ‘float’ van 15 graden. Een beetje alsof je op ijs loopt. Binnen de kortste keren ben je daaraan gewend en voelt het juist heel onnatuurlijk als je weer in een ‘fixed’ positie zit. De overgrote meerderheid van de wielrenners kan overigens prima overweg met pedalen met minder float erin. Daarom biedt Wahoo ook de mogelijkheid om het pedaal toch te fixeren of om de bewegingsvrijheid minder dan 15 graden te maken.
Wat voor jou handig is, is het beste te bepalen in combinatie met een Retül fietsmeting (bij VS Cycling op afspraak). Daarbij bepaalt de computer je ideale zit op de fiets. Die zit wordt niet alleen bepaald door je zadelhoogte en de afstand naar het stuur, we kijken ook naar de schoenplaatjes. Zelfs de aslengte van de pedalen verschilt bij Speedplay. Scheelt allemaal. Je zult de eerste klant niet zijn die na een paar weken met gebak de winkel binnenkomt (ja, hint!) met de mededeling dat je door de Speedplays van je blessureleed af bent.
Wahoo heeft de Speedplay pedalen in meerdere uitvoeringen in het assortiment. Je kunt al instappen - beter gezegd inklikken - vanaf 149 euro. De duurste variant is van titanium, maar dan ben je ook een halve Specialized Allez verder (429 euro). Wel zijn het pedalen die veel langer meegaan. Ook doordat Wahoo ‘walkable cleats’ levert, schoenplaatjes waar je op kunt lopen zonder dat je je dure Speedplays ruîneert. Na elke 3000 kilometer (of drie maanden) even smeren en je hebt er langer plezier van.
Nagenoeg alle schoenen zijn berekend op schoenplaatjes met drie schroeven (zoals Shimano, Look of Time). Speedplay heeft er vier. Met de bijgeleverde adapter plaatsen we die perfect onder jouw wielerschoenen.
Ben je ook toe aan een stukje technologie onder je voeten? Bij Wahoo en VS Cycling ben je welkom!
Deel het met uw vrienden!