Retül fietsmeting

De evolutie heeft er geen rekening mee gehouden dat we nog eens urenlang opgevouwen op een racefiets of mtb zouden zitten. Daar is het menselijk lichaam niet helemaal op gebouwd. In veel gevallen gaat het - gelukkig - goed. Maar wielrennen of mtb'en kan ook weleens een pijntje hier of daar opleveren. De kans is dan groot dat de herkomst ergens in die onnatuurlijke houding moet zitten. Niet elke fietsmeting spoort betrouwbaar op wat er aan de hand kan zijn. De Retül fietsmeting van Van Scheijndel Wielersport wel. Het is een professionele bikefit die je niet alleen blessurevrij fietsplezier oplevert, maar ook betere prestaties. Dus: ideaal voor iedereen.

 

Bij VS Cycling weten we dat presteren op de fiets niet alleen maar afhangt van het duurste materiaal. Je houding op die Specialized Venge of Epic of de BMC SRL 01 is minstens zo belangrijk. Aanvullend op de meetsystemen die al in huis zijn, hebben we daarom geïnvesteerd in een professioneel Retül Lab. Retül is een meetsysteem dat de lichaamsposities op de fiets in 3D in kaart brengt. Acht ledsensoren op je lichaam meten 500 keer per seconde de beweging. Dat wordt vastgelegd door een infraroodcamera. Op het beeldscherm voor je neus zien jij en je bikefitter alle gegevens die relevant zijn:

  • de optimale hoek van armen, rug, nek en schouders
  • de hoek die de knieën maken
  • de beweging van het bekken op de fiets
  • de beweging van de knieën naar links en naar rechts
  • de stand van je enkels en de beweging daarvan

Het unieke van het Retül systeem is dat je die factoren stuk voor stuk kunt beïnvloeden door aanpassingen aan bijvoorbeeld het stuur, het zadel of de fietsplaatsjes. Vervolgens zie (en als het goed is: vóel je ook daadwerkelijk) wat het verschil is. Op het computerscherm geven groene getalletjes aan of je fietspositie normaal is. Gele cijfers zijn reden om nog wat verder te kijken naar aanpassingen.


Retül fietsmeting op eigen fiets

Bij VS Cycling maken we voor de Retül fietsmeting gebruik van je eigen fiets. Dat heeft grote voordelen ten opzichte van de 'pasfiets' die andere bikefitters hebben staan. Ten eerste ben je die pasfiets niet gewend. Bepalen hoe je het beste op een fiets zit, is niet efficiënt als het je eigen fiets niet is. En reden twee: uit de metingen op een pasfiets kan ook blijken dat er een afstelling uitrolt die op je eigen fiets eenvoudigweg niet mogelijk is.

Ook lichaamsmetingen

De test met de 3D-camera is ongetwijfeld het meest interessante onderdeel van de Retül fietsmeting. Maar niet het enige. Om de resultaten van de 3D-meting in perspectief te plaatsen, hebben we ook een aantal gegevens van je nodig: heb je klachten tijdens het fietsen, heb je ooit eerder blessures gehad, hoe lang fiets je al, op welk niveau, hoe vaak, doe je er nog andere sporten naast? Ook noteren we het model racefiets of mtb waar je op rijdt, wat de cranklengte is, welke pedalen je gebruikt, wat voor zadel erop de fiets zit en welk type schoenen je op de fiets aan hebt.

Oefeningen

Na het administratieve gedeelte volgt een zitbotmeting. Een computer meet de afstand tussen je zitbotjes op om te bepalen of het zadel op je fiets wel het juiste is. (Spoiler alert: in de meeste gevallen niet!) Daarna gaat de bikefitter aan de slag met enkele oefeningen. Wat voor voetboog heb je? Ben je flexibel genoeg in je enkels? Hoe lenig ben je in je heupen, zijn de hamstrings flexibel genoeg? Je maakt kniebuigingen om de algehele lenigheid te testen, de conditie van ruggengraat, schouders en romp wordt in kaart gebracht. Stuk voor stuk essentiële gegevens die kunnen verklaren waarom de computer tijdens de fietstest bepaalde resultaten laat zien.

Rapport met alle informatie

De Retül fietsmeting levert je aan het eind een compleet rapportje op met alle informatie die je nodig hebt: je ideale zadelhoogte, de zadelhoek, de afstand tot het stuur, de breedte van het stuur, de hoek van de zadelbuis en nog veel meer. Natuurlijk is de fiets waarop je de test doet al meteen in de juiste posities afgesteld. Met de gegevens van de test kun je ook elke andere (nieuwe) fiets afstellen op jouw lichaamsvereisten.

Tijd en kosten

De Retül fietsmeting is niet 1-2-3 gedaan. Afhankelijk van je klachtenpatroon kan je zomaar twee en een half uur bezig zijn. Het is dan ook een meting die ook in profpelotons gehanteerd wordt. Maar het effect van de Retül fietsmeting is daarmee niet alleen maar voorbehouden aan profs. Weten hoe je optimaal op de fiets zit is voor iedereen van belang: een fanatieke criteriumcoureur, een enthousiaste toerrijder of een mooiweerfietser. Het voorkomt dat je niet goed afgestelde fiets voor problemen gaat zorgen. En daarmee je fietsplezier vergalt. Als je dat bij elkaar optelt, is 200 euro - zoveel kost een fietsmeting - veel geld, maar ook het geld absoluut waard. Wil je meer weten over de meting of wil  je een afspraak maken? Je bent van harte welkom!


Terug



Deel het met uw vrienden!


Contactgegevens

Routebeschrijving