Cannondale Tesoro Neo X2: drie e-bikes in n

Eerlijk gezegd hadden we bij VS Cycling altijd het idee dat elke soort fiets wel een keer uitgevonden was. Ho. Want Cannondale kwam met variant die we nog niet kenden: een elektrische trekkingfiets-woonwerkfiets-offroadfiets. Klinkt als een onmogelijke combinatie, dachten wij ook. Maar het concept blijkt in de praktijk geweldig te werken. Veelzijdiger als deze kom je ze niet gauw tegen in onze boutique de vélos. En dan heb je aan de drie-in-één-fiets ook nog eens een heel stoere e-bike.

Cannondale Tesoro Neo X2: drie e-bikes in één

Cannondale heeft een hardtail-mtb als basis gebruikt om een heel multifunctionele e-bike te ontwerpen. Die mtb-afkomst herken je aan details als de verende voorvork, de 29 inch wielen met brede banden en de verende zadelpen. Het resultaat is een bruut uitziende e-bike, die door de interne kabelgeleiding ook nog eens heel strak oogt. Het frame is 100% aluminium, maar de gebogen schuine buis doet eerder denken aan carbon.

Cannondale Tesoro Neo X2: drie e-bikes in éénUitstekende afwerking

Op de afwerking van de Tesoro heeft Cannondale bepaald niet bezuinigd. Om te beginnen de elektronica: een Bosch Performance Line CX motor met 250 Watt in combinatie met een 625 kWh accu houdt de snelheid erin. En hoe. De Tesoro accelereert soepel en houdt het ongekend lang vol. We zetten voorzichtig onze twijfels bij de 170 km actieradius die Cannondale opgeeft. Maar in de zuinigste stand en op het asfalt is bijna 150 haalbaar. Dat is de Eco-stand, die je kunt afwisselen met de standen Turbo, Sport en Tour.

Cannondale Tesoro Neo X2: drie e-bikes in één

Tweede accu monteren

Handig: je kunt er een tweede accu op kwijt, waardoor op dag 1 van je fietsvakantie al de Franse grens in zicht komt. De motor zit stevig weggestopt in het midden van de Tesoro, wat ‘m extra stabiel maakt. De batterij is al even netjes weggewerkt in het frame. Helemaal opladen is in drie uurtjes gepiept - het Bosch Purion display geeft aan hoeveel elektrische kilometers er nog in zitten. Via de mini-boordcomputer bedien je ook de motor en de verlichting, met duidelijke knoppen. Het ontspiegelde display is ook in de zon goed afleesbaar en is in het donker verlicht.

Cannondale Tesoro Neo X2: drie e-bikes in één

Opvallend rijcomfort

Opvallend is het rijcomfort. Dat is vooral te danken aan de voorvork, de verende SR Suntour SCM met 100 mm veerweg. Die je trouwens met één handbeweging op je eigen voorkeur aanpast óf uitschakelt als je de Tesoro op een dieet van asfalt zet. Ook de verende zadelpen helpt mee om schokken te absorberen.

Cannondale Tesoro Neo X2: drie e-bikes in éénTerreinfiets met Shimano Deore

In combinatie met de 29 inch wielen kun je met het grootste gemak het terrein opzoeken. De rijervaring is nog het beste te vergelijken met een hardtail-mtb, maar dan met een elektrisch zetje in de rug. Ook een heuveltje onderweg pakt de e-bike moeiteloos mee. Dat is mede te danken aan de Shimano Deore groep, met voor 38 tanden en achter een cassette met 11-42. De zit is sportief, maar niet het gevoel van een dubbelgevouwen pizza calzone. En door de massa - komen we zo nog op - voelt het ook allemaal heel betrouwbaar aan.

Cannondale Tesoro Neo X2: drie e-bikes in éénOok als woonwerkfiets en vakantiefiets

Als je je mtb-outfit inruilt voor je werkkleding, verandert-ie in een supercomfortabele woonwerkfiets. Daarvoor levert Cannondale ‘m met stevige metalen spatbordjes, reflecterende details en dus verlichting. Je koffer kan achterop de bagagedrager. Die kan 20 kilo tillen. Daardoor is de Tesoro ook geschikt om ermee op (kampeer)vakantie te gaan, voorzien van twee stevige fietstassen.Cannondale Tesoro Neo X2: drie e-bikes in één

Wel of geen kampioen zwaargewicht?

Ja, en dan het gewicht. Je verwacht een Leopard tank op twee wielen, aan de hand van de fabrieksopgave van 24,7 kilo. Maar zo voelt het niet. Zodra je opstapt en wegrijdt, heb je niet het idee dat je op een kampioen zwaargewicht fietst. Knap, want er liggen ook nog eens Schwalbe G-One ballonbanden van 2,25 inch breed onder. 

Cannondale Tesoro Neo X2: drie e-bikes in één

Juist dat gewicht en die banden dragen ertoe bij dat je je zelfverzekerd een weg baant door het terrein of het stadsverkeer. Met elektrische support haal je moeiteloos de 27 kilometer, de maximumsnelheid van de Tesoro. Ook met voetaandrijving kom je normaal vooruit. De hydraulische remmen van Shimano brengen de boel probleemloos tot stilstand. Er is een vrouwenversie maar de licht aflopende bovenbuis moet niet heel veel problemen opleveren voor de instap.

Nieuwsgierig? Binnenkort plannen we een E-Week, om al onze elektronica een keer in het zonnetje te zetten. Of kom eerder langs voor een proefrit


TerugDeel het met uw vrienden!


Contactgegevens

Routebeschrijving