De Wahoo Kickr Bike: indoor voelt als buiten

Het zou best eens kunnen dat het regenachtige weer van de laatste dagen de komende maanden een vervolg krijgt. Wat gaan we doen? Op de mtb de modderworstelaar uithangen in de Broekpolder of, dichter bij huis, het mtb-parcours in Hoek van Holland? Of gaan we comfortabel in huis of in de garage aan de slag op het nieuwe indoorspeeltje, de Wahoo Kickr Bike? Niet langer meer je eigen fiets gebruiken in een smarttrainer maar meteen opstappen en... met ‘the real feeling’ van buiten!

De Wahoo Kickr Bike, de eerste indoorfiets die rijdt als the real thing

Wahoo is al heel populair met de twee smarttrainers, de Wahoo Kickr en de iets voordeliger Wahoo Kickr Core. Concept: achterwiel uit je racefiets halen, frame in de trainer klemmen en een leuk parcoursje opzoeken op Zwift. Check Strava en je ziet steeds meer virtuele ritten. Maar hoe leuk het ook is, het blijft indoorfietsen. Met de Kickr Bike komt Wahoo héél dicht bij het echte gevoel van buiten fietsen. Ga je klimmen, dan gaat het frame automatisch het exacte stijgingspercentage omhoog. Zo kun je bergen tot 20% stimuleren. Bij dalen hetzelfde verhaal, maar dan met een maximum van 15% omlaag. Daardoor train je automatisch ook de juiste zit bij klimmen en dalen.

De Wahoo Kickr Bike, de eerste indoorfiets die rijdt als the real thing

Aanpasbaar tot en met

Het realistische gevoel wordt nog eens vergroot doordat Wahoo niet alleen een vliegwiel gebruikt (zoals in de twee smarttrainers) maar ook een elektronische motor, goed voor een maximale weerstand van 2200 (!) Watt. Bovendien heb je ook écht het idee dat je op je Specialized Tarmac SL7 of BMC Teammachine SLR01 rijdt: de Wahoo Kickr Bike is op alle mogelijke manieren aan te passen. De hoogte van het frame, de reach naar voren, de positie van het zadel en zelfs de cranklengte in vijf posities. Heb je bij ons een Retül fietsmeting laten doen? Dan kun je die gegevens gebruiken om je Kickr Bike dezelfde afstelling mee te geven.

Overige manieren om af te stellen

Als je geen gegevens uit een bikefitting hebt, zijn er nog andere manieren om het frame op je lijf af te stellen. De eerste is innovatief: maak een foto van je fiets en de app berekent welke afstelling voor jou ideaal is. In de praktijk levert dat wisselende resultaten op, dus hou ook de derde manier van afstellen erbij: vul je lengte en je binnenbeenlengte in op de app en geef je favoriete ‘zit’ aan (zoals race of relaxed). De app geeft je dan suggesties om je fiets af te stellen. We hebben het zelf geprobeerd en het levert een vrij nauwkeurig resultaat op. Uiteraard kunnen we bij Van Scheijndel een snelle maar betrouwbare meting doen om je goede input mee te geven voor de afstelling.

De Wahoo Kickr Bike, de eerste indoorfiets die rijdt als the real thing

Regel het in de Wahoo app

In de Wahoo app regel je vervolgens de (virtuele) versnellingen, zodat je op de Kickr Bike exact dezelfde groepset hebt als in het echt. Of kunt experimenteren met een andere setup. Of zelfs twee groepen invoeren, als je bijvoorbeeld een aparte tijdrit- of gravelfiets hebt. Om het nog echter te maken, voelen de hendels voor de versnellingen aan als op een buitenfiets. Nee, je kunt nog niet sturen, maar de voorziening om ook die optie realistisch te maken is er: er zijn buttons aanwezig om virtueel de bocht om te gaan, als die mogelijkheid ook in Zwift wordt geïntroduceerd.

De Wahoo Kickr Bike, de eerste indoorfiets die rijdt als the real thing

Smarttrainer van de buitencategorie

Hoe het fietst? Geweldig. Als je al de luxe hebt van een Wahoo smarttrainer, is dit nóg een buitencategorie beter. Allereerst is er geen gedoe mee om met je racefiets door het huis te slepen en het achterwiel eraf te halen. Het gevoel is heel naturel, vooral door de exacte afstelling op je eigen lichaamsmaten, je ‘eigen’ groepset en het ingebouwde mechanisme om echt te stijgen en te dalen. De percentages kun je overigens ook nog met de hand aanpassen, als de Tourmalet je net even te machtig is. Of je zet de fiets in daal-stand bij het uitfietsen.

De Wahoo Kickr Bike, de eerste indoorfiets die rijdt als the real thing

Altijd fietsen in de winter

Via de app krijg je ook alle data in handen om je prestaties te optimaliseren. Ook een ingebouwde powermeter ontbreekt niet. Is dat alles om je fiets in de wintermaanden maar in het vet te laten? In veel gevallen wel, denken we. Op sommige dagen is het weer gewoon te smerig om je dure karretje een modderbad te laten geven. Staande ventilator ernaast, een handdoek standby voor de zweetdruppeltjes en Zwift aan op je tablet of laptop en je kunt rijden onder alle omstandigheden. Een keer proberen? De Kickr Bike van Wahoo staat binnenkort bij ons klaar, hygiënisch ontsmet uiteraard. O ja, de prijs. Luxe heeft een prijskaartje zeggen we er eerlijk bij: 3499 euro...


Terug




Deel het met uw vrienden!

Contactgegevens

Routebeschrijving