BMC Timemachine Road met Shimano Dura Ace Di2 12sp

Er staan er hooguit tien van in heel Nederland. Maar heel veel haast hoef je niet te hebben om er één te kopen. Zelfs voor VS Cyclingiaanse begrippen is dit best een duur karretje. Want met de BMC Timemachine Road 01 One gaan de Zwitsers door de kassageluidsbarrière heen: € 12.799. Moeten we het nog een keer voor je herhalen of geloof je het? Maar eerlijk is eerlijk, de nieuwste BMC is ook een authentieke nekkendraaier. Als je tenminste snel genoeg kijkt.

BMC Timemachine Road 01 One nu ook met Shimano Dura Ace Di2 10 speed

Dat de nieuwste van BMC een beetje prijzig is uitgevallen, heeft alles te maken met de groep die erop zit. BMC heeft de Timemachine Road 01 One afgemonteerd met het nieuwste van het nieuwste, de Shimano Dura Ace Di2-groep. Die R9200-groep is behalve - uiteraard - draadloos ook 12 speed. Shimano heeft het echter niet bij één kransje extra gelaten. Dura Ace heeft ook een metamorfose gekregen. Eén die nu eens verder gaat dan een cosmetische make-over, want zowel de shifters, de cranks, de voor- en achterderailleur en de remklauwen zijn stuk voor stuk vernieuwd.

BMC Timemachine Road 01 One nu ook met Shimano Dura Ace Di2 10 speed

Vernieuwde elektronica Shimano Di2

Het grootste nieuws is echter niet zichtbaar. Shimano heeft alle elektronica binnenin ook vernieuwd. Dat moet ongeveer de helft sneller schakelen, hebben de zakjapanners berekend: 58% sneller achter, 45% voor. ‘Los’ kost de hele set je € 3899. Goedkoper kan het niet meer met Shimano Dura Ace, want er is geen velgremversie meer. Met dat in je achterhoofd is de BMC Timemachine Road 01 One nog steeds geen koopje, maar wordt de prijs wel ietsje begrijpelijker.

BMC Timemachine Road 01 One nu ook met Shimano Dura Ace Di2 10 speed

De snelste racefiets ooit?

De toevoeging van de nieuwste Shimano set maakt de duurste BMC wel een heel verleidelijk snoepje. In alle bescheidenheid noemen de Zwitsers ‘m de snelste racefiets ooit ontwikkeld. Omdat onze eigen windtunnel een lekke band heeft konden we die claim even niet checken in de gauwigheid. Maar de brute looks verklappen al dat de 01 One is ontwikkeld de luchtweerstand te vlug af te zijn.

BMC Timemachine Road 01 One nu ook met Shimano Dura Ace Di2 10 speed

Gestroomlijnd frame

Met 8,2 kilo zit de Timemachine voor een aerofiets aan de keurige kant. De aero-afkomst is herkenbaar aan het gespierde frame met de iets naar voren aflopende bovenbuis, compleet met gestroomlijnde vork en aerocockpit. Maar ook aan slimme details als de module die de tussenruimte tussen de bidonnen en het frame opvult. Ook de junctionbox voor de Di2 zit daar netjes weggewerkt.

BMC Timemachine Road 01 One nu ook met Shimano Dura Ace Di2 10 speed

Agressieve zit maar comfortabel

Een zondagochtendommetjesfiets is het helaas niet: op de Timemachine ga je bijna automatisch harder dan je van plan was. De zit is redelijk agressief, zoals het hoort bij een aeroprojectiel. BMC is er tegelijkertijd in geslaagd om er een heel comfortabele fiets van te maken. Het stuurt allemaal heel precies in de bochten, maar de grootste lol van je investering heb je op een vlak stuk asfalt dat net is gestofzuigd: kom maar op met die KOM’s op Strava.

 BMC Timemachine Road 01 One nu ook met Shimano Dura Ace Di2 10 speed

Ook ‘voordeliger’

Je koopt de BMC Timemachine Road 01 One inclusief een set DT Swiss ARC velgen met een hoogte van 62 mm, zowel voor als achter. Natuurlijk helpen we je bij VS Cycling ook graag als je een voorkeur hebt voor een ander merk, zoals onze ENVE-wielen. We snappen best dat bijna 13 mille voor een racefiets redelijk absurd begint te klinken.

Maar kom ‘m in ieder geval even bewonderen in de winkel als je toch een keer in de buurt bent. En als je wél enthousiast bent over de Timemachine en niet bereid bent er een nier voor te verkopen, dan is er ook een - ahum - voordeliger versie. Voor € 6499 heb je met de nieuwe Timemachine Road 01 Three wel de looks én de al even geavanceerde SRAM Rival AXS 12 speed.


TerugDeel het met uw vrienden!


Contactgegevens

Routebeschrijving