Zaterdag 24 september: Den Helder-’s-Gravenzande

Tuurlijk kun je op een zaterdag weer een rondje Aap door het Westland maken. Of een toertje langs de Rottemeren. Met de pont naar de overkant richting Voorne-Putten, kan ook nog. Maar hoe ga jij later je kleinkinderen vertellen dat opa of oma er zaterdag 24 september 2022 niet bij was, bij de klassieker Den Helder-’s-Gravenzande? Want die 130 kilometer is er eentje van de Westlandse monumentenlijst. Je kunt ‘m eindelijk weer rijden, en nog voor het goede doel ook: Team Westland. Tenminste: als je een beetje bikkel (m/v) bent.

Westlands Monument keert wederom terug: Den Helder-’s-GravenzandeHele generaties Westlandse wielrenners zijn ermee opgegroeid: met de monstertocht Den Helder-Wateringen. Het was Fietstourclub Westland die het evenement bedacht, in de tijd dat je nog schakelde op de schuine buis en doping gewoon nog in de weekfolder van ’t Kruidvat stond.

Sinds 2009 is de wielerklassieker gesneuveld op de lijst van Westlandse monumenten. Vorig jaar bracht John Zwinkels ‘m voor één keer terug. Dat was tenminste de bedoeling van John, zoon van Geert die de eerste voorzitter van FTCW was. Maar het was vorig jaar eigenlijk een geslaagde revival. Genoeg reden om het stof er nóg een keer vanaf te blazen.

Westlands Monument keert wederom terug: Den Helder-’s-Gravenzande

Met de bus naar Den Helder

Dat gebeurt op zaterdag 24 september, op initiatief van Barry Disselkoen en Sander van Scheijndel. Voor de Moeder Aller Najaarsklassiekers word je om 9 uur ‘s morgens verwacht bij VS Cycling. Daar brengt de Tourbus jouw en je tweewieler naar het uiterste puntje van Noord-Holland, 130 kilometer verderop. En vanaf Den Helder is het: succes en gaan met die banaan in je achterzak. O, je haalt voor 130 kilometer je neus op? Om 5 uur ’s morgens is de start van ’s-Gravenzande - Den Helder - ’s-Gravenzande (300 km). Helemaal gekkenwerk, dus vraag maar vast proefverlof bij Parnassia als je interesse hebt.

Westlands Monument keert wederom terug: Den Helder-’s-Gravenzande

't Zeepaardje, vaste passage in Den Hel(der) van het Noorden. Zittend v.l.n.r. Danny Groenewegen, Marvin van Spronsen, Sjaak van Schie, Roland Loykens en Ed van Paassen. Foto: Wouter Steenks.

Finish bij de shop

Natuurlijk wordt het afzien. Al eeuwenlang komt de wind aan de kust uit het zuidwesten, dus je hebt ‘m tegen. Nog zwaarder is de passage Noordwijk, waar ’t Zeepaardje lonkt en de cocktail van water, graan, hop en gist (‘bier’, geheten) z’n tol gaat eisen. Wel fungeren Barry en Sander onderweg een aantal keren als mobiele verzorgingspost. De finish is weer bij VS Cycling. Zolang er geen Oosteuropese klanten komen die een proefrit willen maken met de koelkast, staat die voor je klaar. Helemaal afgevuld tot de laatste druppel. Mooi vooruitzicht, toch?

Deelname is € 35 en die euro’s gaan rechtstreeks de schatkist van Team Westland in. Je kunt je opgeven via een mail aan info@van-scheijndel.nl. Tot dan!


TerugDeel het met uw vrienden!


Contactgegevens

Routebeschrijving