Wielrenners van 60 jaar en ouder die niet langer fysiek in staat zijn om te fietsen, kunnen aanstaande zaterdagmiddag terecht bij VS Cycling. De wielerspeciaalzaak in ’s-Gravenzande introduceert dan een wielervariant op het bekende Walking Football: Walking Cycling, wandelen met de racefiets aan de hand. ‘Ik hoor steeds vaker van oudere klanten dat het wielrennen te intensief wordt. Op deze manier kun je op hoge leeftijd toch nog met de racefiets eropuit’, zegt Sander van Scheijndel van VS Cycling.
Kopman tijdens de eerste Walking Cycling-rit door het Westland: vader Gé van Scheijndel, op z'n 74ste nog topfit!
Walking Football is een sport die steeds populairder wordt. Spelers mogen niet rennen om de bal te veroveren, alleen wandelen. Ook Westlandse verenigingen bieden die mogelijkheid al aan voetballers die een gewone wedstrijd niet meer kunnen opbrengen. Sander van Scheijndel: ‘Ik stond pas langs de lijn bij zo’n wedstrijdje en ik bedacht meteen: dat kan natuurlijk ook in de wielersport. Voor veel oudere klanten is op de racefiets stappen te inspannend. Ze willen echter wel graag de sport trouw blijven. Toen dacht ik: daar moeten wij iets mee gaan doen.’
De Pinarello Dogma F is door het lage gewicht een uitstekende keus voor Walking Cycling.
Het idee achter Walking Cycling is eenvoudig: de wielrenners stappen niet op het zadel maar gaan met de racefiets aan de hand een rondje lopen. Dat gebeurt in wandeltempo, ongeveer 5-6 kilometer per uur. Zo kan er ook gewoon gezellig gekletst worden tijdens de ‘rit’, zegt Sander van Scheijndel. Om de interesse aan te wakkeren, is er aanstaande zaterdag een eerste kennismaking met de nieuwe wielervariant. Dan organiseert VS Cycling vanuit ’s-Gravenzande een tocht van ongeveer 5 kilometer, met halverwege een koffiepauze mét de traditionele appeltaart.
Door de dubbele bidons is de BMC Timemachine Road 01 Three ideaal voor de dorstigen in het Walking Cycling-peloton.
Sander van Scheijndel verwacht een grote interesse. ‘Ik hoor van veel klanten al dat ze mee willen doen. Als het een succes wordt, kunnen we zelfs aan Westlandse criteriums gaan denken: een rondje om de kerk met de racefiets aan de hand.’ Voor Walking Cycling is de keus van een racefiets van groot belang, zegt de fietsenwinkelier. ‘Het frame moet licht zijn, zodat je geen pijn in je arm krijgt van het aan de hand meenemen. Wij monteren bredere sturen, waardoor je meer grip hebt. Ook dikkere banden zijn handig om schokken op te vangen, omdat je veel op de stoep loopt die wat ongelijker is dan asfalt. Elektronisch schakelen, wat je tegenwoordig op veel fietsen ziet, is bij Walking Cycling niet per se nodig.’
We hebben er contact over gehad met Specialized en inderdaad: de Tarmac ('asfalt') is ook een goede keus voor het wandelen over de stoep.
De start van de eerste Walking Cycling rit in het Westland is zaterdag om 14.00 uur. Vader Gé van Scheijndel (74 jaar) is bereid gevonden als kopman te fungeren. Start en finish zijn aan de Sand-Ambachtstraat 78 in ’s-Gravenzande. VS Cycling verzorgt onderweg begeleiding door een ehbo-er met een AED.
Deel het met uw vrienden!