Oud nieuws: replica van Joop Zoetemelks Tourfiets

Bij Van Scheijndel Wielersport zijn we nooit te beroerd om wat reclame te maken voor andere bekende merken in de wielersport. Herinnert iemand zich nog TI-Raleigh? Wat nu INEOS (voorheen Sky) is, was TI-Raleigh eind jaren zeventig: een terreurgroep op twee wielen die het peloton overal z’n wil oplegde. Gek genoeg won TI-Raleigh toch maar één keer de Tour de France. Dat was in 1980, met Joop Zoetemelk. Sponsor - en fietsenmaker - Raleigh viert de veertigste verjaardag van die zege met een replica van de fiets van Joop. ‘Een prima fiets’, zegt de enige Westlander die het kan weten: Leo van Vliet, voormalig ploeggenoot van Joop.

Oud nieuws: replica van Joop Zoetemelks Tourfiets

In 1980 wist Joop Zoetemelk met dank aan TI-Raleigh eindelijk de Tour te winnen. Dat deed Parijs-Is-Nog-Ver-Joop op een fiets die we nu niet meer voor mogelijk houden. Het waren de tijden van tweemaal zes versnellingen maar liefst, te bedienen op de schuine buis. Van bandjes van 21 mm. En van een frame van staal. Toch was de fiets van de zaak in die tijd het nieuwste van het nieuwste. Raleigh (de sponsornaam was TI-Raleigh, omdat de Britten ook reclame maakten voor zusterbedrijf Tube Investments) stond altijd al bekend als een innovatieve fietsenbouwer.

Oud nieuws: replica van Joop Zoetemelks Tourfiets

’s Werelds grootste fietsenfabriek

Raleigh was ooit ’s werelds grootste fietsenfabriek, al moeten we daarvoor terug naar 1896. Het bleef zelfs nog lang een innovatief merk, want de eerste fiets met drie versnellingen was een Raleigh. Nog meer nieuwtjes uit de Engelse koker: een stalen fiets en een fiets met lage instap. Daarom was het niet verwonderlijk dat Raleigh - nu een merk in de marge van de wielrennerij - vier decennia terug een topploeg van materiaal voorzag.

Oud nieuws: replica van Joop Zoetemelks Tourfiets

Vijf tweede plaatsen

Terug naar 1980. Na vijf tweede plaatsen in Parijs stapte Joop over naar TI-Raleigh, waar hij genoeg teamsupport verwachtte om het geel te pakken. De ploeg telde dat jaar alleen maar grote namen, zoals Gerrie Knetemann, Henk Lubberding, Jan Raas, Johan van der Velde en onze ‘eigen’ Leo van Vliet.

Hij kreeg er niet alleen een topteam, maar ook een topfiets. Het staal dat Raleigh gebruikte was Reynolds 753, wat in die tijd als top of the bill werd gezien. In framemaat 56 bleef de weegschaal steken bij slechts 1650 gram, voor die tijd een sensationeel (laag) gewicht. Zonder pedalen sjouwde Zoetemelk slechts 9 kilo mee onderweg. Zelfs veertig jaar later hoef je je niet schamen voor een fiets met dat gewicht.

Oud nieuws: replica van Joop Zoetemelks Tourfiets

Campagnolo Super Record

De fiets (voor Joop 57 cm) was nagenoeg geheel uitgerust met Campagnolo Super Record, in die tijd het beste van het beste, met exact horizontale bovenbuis, met de hand gebouwde wielen en een old school Brooks zadel. De 2020-replica krijgt hetzelfde staal en ook hetzelfde (Cinelli) stuur, maar gelukkig kun je het met iets meer versnellingen doen: de 2x10-speed Campagnolo Veloce.

Oud nieuws: replica van Joop Zoetemelks Tourfiets

Vóór is de 52/43 setup vervangen door 50/39, achter maakte de standaard 13-19 (aangepast voor klimmetjes) plaats voor 13-29. Je zit klassiek op een Sella Italia Turbo zadel en de wielen zijn de Open Pro’s van Mavic, modern spul dus maar wel met de old school stickers. De TI-Raleigh 40th Anniversary replica kost compleet net geen 3000 euro, te koop vanaf 1 september.

‘Het blijft een mooie fiets’

Het was een goeie fiets voor die tijd, weet Leo van Vliet zich nog te herinneren. Hij maakte deel uit van de Tour-equipe van TI-Raleigh die met Zoetemelk als winnaar Parijs binnenreed. ‘Staal, maar helemaal niet zwaar. Toen wist je niet beter. Een Raleigh was toen gewoon erg goed. Het is allemaal veel beter geworden, maar pas de laatste jaren is het veel extremer. Dat er versnellingen aan het stuur kwamen was al een hele verbetering. Als je met die buisversnellingen op een moeilijke plek kwam waar je even vol gas wilde geven, zoals de klim van de Keuterberg of de Koppenberg, dan moest je maar hopen dat je niet van je fiets viel. Maar als ik 'm nu nog zie, vind ik het nog steeds een mooie fiets. Zeker met Campagnolo erop.'

Oud nieuws: replica van Joop Zoetemelks Tourfiets

Hij maakte meer vernieuwingen mee. ‘De eerste klikprofielen van Look waren ook zo'n grote verbetering. Je had toen nog van die leren schoenen. Tegenwoordig trek je nieuwe schoenen aan en rij je zo weg. Maar aan dat leer moest je echt wennen. En als je in de bergen reed met dit warme weer, dan had je toch een zere voeten!’

Hoe het met TI-Raleigh afliep? In 1983 stopte Raleigh met sponsoren, na 77 (!) overwinningen in Touretappes, 15 wereldkampioenschappen in diverse categorieën, 37 zeges in klassiekers en 55 nationale titels.

Foto's replica: Raleigh, publiciteitsfoto's Leo: met dank aan Koos van Winden


Terug
Deel het met uw vrienden!

Contactgegevens

Routebeschrijving