Must have op de racefiets of mtb: goeie schoenen

We mogen dan genomineerd zijn voor de MKB Westport Notarissen Ondernemersprijs: naast onze schoenen lopen doen we niet gauw bij VS Cycling. We kijken wel uit, want we zijn maar wát trots om onze collectie race- en mtb-schoenen te showen. Die hebben we van Specialized, van Fizik en Lake Cycling, het merk dat ook schoenen maakt voor wielrenners die op grote voet leven. Gelukkig hoef je voor een paar goeie schoenen tegenwoordig geen kapitaal meer uit te geven.

Het belang van een goeie schoen op de racefiets of de mtb kunnen we niet genoeg benadrukken. De pedalen zijn met het stuur en het zadel de enige contactpunten van het lichaam met de fiets. Veel voetklachten zijn terug te voeren op de keus van een verkeerde schoen. Dat heeft nog niet eens met de prijs van die schoen te maken. Het gaat vooral om de pasvorm. Daarom nemen we bij VS Cycling uitgebreid de tijd om je voeten op te meten. Ook zorgen we ervoor dat de schoenplaatjes op de juiste posities komen te zitten. En dan hoeft de juiste schoen voor jou niet eens de allerduurste te zijn.

Must have op de racefiets of mtb: goeie schoenen

Specialized Torch 1.0

Als je nog niet al te veel fietservaring hebt, maar je wilt wel een goeie schoen, dan is er tegenwoordig keus genoeg. Dat begint bij VS Cycling al bij een heel redelijk geprijsd model van Specialized, de Torch 1.0. Die kun je met de beste wil van de wereld geen ‘instapmodel’ meer noemen. De Torch 115 euro) oogt als een schoen die twee keer zo duur is. De 1.0-versie heeft weliswaar een kunststof zool (carbon is altijd beter) maar komt in stijfheid niet veel te kort op de duurdere broers 2.0 en 3.0.

Must have op de racefiets of mtb: goeie schoenen

Specialized Recon 1.0

Ook de versie voor de mtb is 115 euro. En ook hier heeft Specialized niet echt bezuinigd op de kwaliteit. Integendeel, de inspiratie voor de Recon 1.0 komt uit de duurdere S-Works serie, zoals de Body Geometry binnenzool die ook op duurdere versies te vinden is. De Specialized Recon 1.0 komt vooral tot z’n recht op singletracks en op gravel.

 

Must have op de racefiets of mtb: goeie schoenenLake CX 177

Bij Lake begin je een paar tientjes hoger, maar dan heb je ook de keus uit een schoen voor de normale voet of één voor de brede voet. Lake is immers het merk dat er rekening mee houdt dat veel voeten niet hetzelfde zijn. Daarom is de collectie leverbaar in twee of soms zelfs drie breedtematen, al moet de eerste klant die de XX-versie nodig heeft nog binnenlopen. De voordeligste Lake voor de racefiets, de CX 177, heb je al voor 159 euro. Ja, dat is de helft meer dan de voordeligste Specialized, maar daar krijg je ook extra comfort en stevigheid voor terug. In de nylon zool zitten carbon deeltjes.

Must have op de racefiets of mtb: goeie schoenen

Lake MX 177

De MX 177 is de vergelijkbare schoen voor op de mtb. Je kunt ‘m met de boa-sluiting precies passend krijgen. De bovenzijde van mesh-materiaal en microvezel voorkomt oververhitting van je voeten en het nylon in de zool is ook hier gemixt met carbon. Daardoor heb je voor 159 euro een schoen die uitzonderlijk stijf is.

Must have op de racefiets of mtb: goeie schoenen

Fizik Temp R5 Powerstrap

Ons derde merk, Fizik, laat je ook al voor een scherpe prijs opvallen in het peloton: met de Fizik Tempo R5 Powerstrap (139 euro). Je ziet er meteen het Italiaanse design vanaf: Fizik maakt gebruik van een opvallende klittenbandsluiting die om de voet heen gewikkeld is. Ziet er niet alleen catwalk-style uit, het is ook nog eens functioneel. Voor een instapmodel sluit de schoen heel nauw aan. De basis van de zool is weer nylon, maar nu versterkt met carbon.

 

Must have op de racefiets of mtb: goeie schoenenFizik Terra X5

Ook als mtb’er kun je kiezen voor Italiaanse stijl met de Terra X5. Past zich flexibel aan je voet aan, ondersteunt goed en blijft ook op langere ritten comfortabel. Die heb je al voor 139 euro.

Must have op de racefiets of mtb: goeie schoenen

Pascal z'n eigen customized MX 332's van Lake Cycling (alleen mogelijk op geselecteerde modellen).

3 tips van voetspecialist Pascal

1. 'Koop je schoenen voor op de fiets altijd een maatje groter dan de schoenen die je dagelijks draagt. Je voeten zetten uit tijdens het fietsen. Daardoor gaan je schoenen eerder knellen en loop je kans op een stagnerende bloedsomloop. Dus een slapend gevoel in je voet.’

2. ‘Kijk eens naar schoenen in een breedtemaat. Te vaak zien we dat wielrenners de breedte van hun voet onderschatten en al jarenlang op zo’n smal Italiaans schoentje fietsen. Dan is het een verademing om een model van Lake aan te trekken.’

3. 'Om de schoenen helemaal perfect op je voet te laten aansluiten, adviseren we om ze even in de oven op te warmen. Daarna aantrekken en ze voelen als een tweede huid. Sinds een klant bij ons terugkwam met een paar half gesmolten schoenen zeggen we er wel bij: do not try this at home. Laat ons het voor je regelen. Eigenwijs? Zet de oven dan op 70 graden. 20 minuten is genoeg. Marineren hoeft niet.’

 

 


Terug
Deel het met uw vrienden!

Contactgegevens

Routebeschrijving