Mtb-parcours in Hoek van Holland heeft update gehad

Het mountainbikeparcours in de Hoekse Oranjepolder is niet het langste van het land. Maar het ziet er wel elk jaar anders uit. Dat heeft vooral te maken met de veranderingen die de polder nog te wachten staan, al wordt daar al jaren over gesproken. Nieuw is dat er dit jaar een track van 2,2 kilometer is aangelegd die al aardig wat mtb-diehards heeft verleidt tot een pittig rondje. Verdere uitbreiding lonkt, maar die is afhankelijk van (in deze volgorde) medewerking van gemeente Rotterdam om het domein uit te breiden, de financiën en vrijwilligers voor onderhoud.

Mtb-parcours in Hoek van Holland heeft update gehad

Dat het parcours elk jaar verandert is vooral noodgedwongen, zegt mtb’er en initiatiefnemer Paul Vermeer. ‘Vorig jaar is voor het laatst mais geoogst op het veld. Het is al jaren de bedoeling dat er ooit een zonnepanelenpark wordt aangelegd, maar wanneer dat is is niet duidelijk. Het maisveld is nu een bloemenweide. Onze sponsor, grondverzetbedrijf Corné van den Berg, heeft een maaier aangeschaft en het is de bedoeling om een pad door het bloemenveld aan te leggen.’

Mtb-parcours in Hoek van Holland heeft update gehad

Leukste en langste route

De leukste en langste aaneengesloten route door de Oranjepolder - op de hoek van het Oranjekanaal en de Nieuwe Waterweg - is nu de ‘DeltaPORT track HvH’, genoemd naar het Deltaport donatiefonds dat een bedrag beschikbaar heeft gesteld. De start is bij de Nieuwe Oranjebrug, ter hoogte van de rotonde op de Hoekse Baan waar een aantal ondernemingen zijn gevestigd. Vanaf die singletrack loopt het parcours over in een stuk langs de Nieuwe Waterweg, met eerst een wasbord (‘dat is geinig voor je techniek’) gevolgd door een rollercoaster.

Mtb-parcours in Hoek van Holland heeft update gehad

Strava-segment

‘Met dat geld uit het donatiefonds hebben we grond kunnen aanvoeren om het stuk langs het Oranjekanaal uit te breiden en wat kombochten kunnen aanleggen. En langs het spoor kun je nu doorrijden tot het trafohuisje en parallel daaraan weer terugrijden.’ Dat levert een 2,2 km lange route op waar inmiddels ruim 200 mtb’ers zich aan hebben gewaagd. Snelste man tot nu toe op het Strava-segment: Matthijs Zaat met 6.14, snelste vrouw is Petra Schenkeveld met 7.52.

Mtb-parcours in Hoek van Holland heeft update gehad

Maeslantkering beklimmen

Er zijn meer leuke stukken te rijden in de Oranjepolder, maar één ervan staat on hold: de Col du Corné, oftewel de rockgarden. De flinke heuvel in het parcours heeft last van erosie en zetting en is tijdelijk gesloten. Klimgeiten kunnen wel aan de slag op de Maeslantkering. Daar rijden mtb’ers regelmatig over het bandenspoor dat is ontstaan doordat automobilisten weleens freeridend naar de top gaan.

Mtb-parcours in Hoek van Holland heeft update gehad

Verdere uitbreiding

Twee jaar terug ging het parcours officieel open. Inmiddels is het ontdekt door veel Hoekse en Westlandse mtb’ers die geen zin hebben in een ritje Broekpolder of Uithof, de dichtstbijzijnde parcoursen. Een Hoekse mtb-vriendenclub onder aanvoering van Paul heeft er hard aan getrokken om het parcours er te krijgen. Liever nog zou Paul het mtb’en in de polder veel groter maken. Er liggen plannen om de Oranjepolder een meer recreatieve bestemming te geven, de geplande natuurbegraafplaats niet meegerekend.

‘Je kunt hier geweldig fietsen met al die fietspaden, het mtb-parcours en de klim van de Maeslantkering. Maar we zijn voor het offroadrijden afhankelijk van gemeente Rotterdam. Die moet dan wel meer grond beschikbaar willen stellen. We hebben nog altijd een oogje op uitbreiding van het noordelijk deel, naar de vispaaiplaats.'

Mtb-parcours in Hoek van Holland heeft update gehad

Medewerkers gezocht

De financiën zijn de tweede hobbel op de route. ‘De pot is nu leeg. Het is wachten op een volgende donatie. En ook het onderhoud vraagt veel werk. Het snoeien om de route begaanbaar te houden is veel werk. We hopen dat we steeds meer mensen erbij kunnen krijgen om af en toe op een zaterdagmorgen mee te helpen.’

Voor meer informatie kun je kijken op de Facebookpagina: mtbhvh.


TerugDeel het met uw vrienden!


Contactgegevens

Routebeschrijving