Fietsen in de zomer: bidon vol, Megmeister ondershirt aan!

Ben je ook iemand die liever in een aangenaam temperatuurtje fietst dan in de kou? Je bent de enige niet. Maar er zijn grenzen, zoals we de afgelopen dagen regelmatig hebben ervaren. Fietsen als het 25 graden-plus is kan nog steeds, maar er zijn wel een paar dingen om rekening mee te houden. Natuurlijk genoeg drinken, maar ook zoiets als kleding. Bij Van Scheijndel Wielersport hebben we een nieuw merk ondershirts: Megmeister. Hoe blijf je koel? En moet je nou wel of geen ondershirt aan als de mussen gegrild uit de dakgoot kelderen?

Fietsen in de zomer: bidon vol, Megmeister ondershirt aan!

Presteren op de fiets gaat in de zomer beter dan in de winter. Je lichaam hoeft minder energie te steken in het warm houden van vitale organen. Maar ergens ligt een omslagpunt waarbij de temperatuur in je nadeel gaat spreken. Het lichaam heeft namelijk meer problemen met absolute hitte dan met heel lage temperaturen. Het kost het lichaam meer moeite om af te koelen dan op te warmen. Je zweet weliswaar, maar die natuurlijke airco is bij extreme hitte niet genoeg meer om het lichaam koel te houden.

Is sporten bij hogere temperaturen gevaarlijk? Zeker weten doen de deskundigen het niet, maar het zou kunnen dat het lichaam een ingebouwde knop heeft om oververhitting tegen te gaan. Daardoor word je onbewust tegengehouden om te hard te gaan - met alle risico’s voor je hart van dien.

Fietsen in de zomer: bidon vol, Megmeister ondershirt aan!

Uitdroging grootste risico

Uitdroging is het grootste risico dat je loopt als je gaat fietsen in de hitte. Het gevolg: je bloed wordt dikker, waardoor het hart harder moet werken. Weefsels nemen door het gebrek aan water minder makkelijk glucose op om energie aan te maken. De bloedvaten in je benen krijgen minder minder bloed en dus zuurstof, want bloed is ergens anders nodig: om de vitale delen te koelen. Als je langere ritten maakt is het daardoor essentieel om te blijven drinken. 

Blijven drinken. Goed advies.

Hoeveel moet je drinken?

Ga een uurtje fietsen in de hitte, weeg jezelf ervoor en erna en je weet hoeveel kilo’s (liters) vocht je kwijt raakt. En niet alleen vocht, maar ook zouten. Niet alleen drinken helpt, ook meer trainen. Naarmate je beter getraind bent, is je lijf beter in staat om onder hoge temperaturen te produceren. De capaciteit van het lichaam om de ideale lichaamstemperatuur van 37 graden aan te houden groeit.

Fietsen in de zomer: bidon vol, Megmeister ondershirt aan!

Wel of geen ondershirt?

Kleding kan er ook toe bijdragen dat je beter tegen de hitte bestand bent. Maar, is altijd de discussie, kun je dat ondershirt onder je shirt nou beter in de kast laten als het heet is? Of juist niet? Hoe meer lagen kleding je draagt, hoe warmer je het hebt toch? Nee, zo simpel is het niet. Wat een goeie basislaag doet, is het zweet effectief van je lichaam afvoeren. In de winter en in de zomer. Een ‘gewoon’ shirt zou dat officieel ook moeten kunnen. Toch is die functie van zweet afvoeren technologisch gezien zo complex, dat je dat beter kunt overlaten aan basislagen die er speciaal voor zijn ontwikkeld.

Fietsen in de zomer: bidon vol, Megmeister ondershirt aan!

Nieuw bij Van Scheijndel Wielersport: Megmeister

Zoals Megmeister. We kregen pas bezoek in de winkel van een zeer enthousiaste Jos Ruiterman. Jos heeft jaren ervaring als productontwikkelaar bij grote internationale textielfabrikanten.Daar heeft hij van alles ontwikkeld, maar het ontbrak nog maar aan één ding: het ideale ondershirt. Die ervaring werd de basis voor zijn merk Megmeister. De garens die Megmeister gebruikt voor de Drynamo zomershirts nemen geen vocht op maar transporteren het linea recta van je lijf af.

Fietsen in de zomer: bidon vol, Megmeister ondershirt aan!

Geen naden en berggeit-proof

Bovendien zijn het shirts uit één stuk, zonder van die gestikte naden die na verloop van tijd gaan irriteren. Nog een voordeel: het shirt is hypo-allergeen. In goed Westlands betekent dat dat het shirt niet gaat stinken als een kudde berggeiten, als je door de hitte overmatig zweet. Op de plekken waar het nodig is, is de structuur meer open om goed te kunnen ventileren. 

We zeggen niet dat ze goedkoop zijn (59,95 euro mouwloos, 64,95 euro met mouwen), wel dat je heel veel plezier aan gaat beleven van de Drynamo ondershirts. De shirts zijn zowel geschikt voor mannen als vrouwen. Ze hangen nú in de winkel. Kom vóór de volgende hittegolf even langs en ontdek waarom wij er zo enthousiast over zijn.


TerugDeel het met uw vrienden!


Contactgegevens

Routebeschrijving