Bianchi Oltre XR3 CV Disc (55 cm)

Met de introductie van de Bianchi XR3 heeft de Italiaanse fabrikant het plezier van topmodel XR4 een heel stuk bereikbaarder gemaakt. Want waar de XR4 voor profwielrennersprijzen in de winkel staat, rij je voor met de XR 3 op een fiets die heel dicht in de buurt komt. Wat je voor die prijs koopt? Een fantastisch frame met onmiskenbare aerotrekjes, maar dan gecombineerd met de unieke Countervailtechnologie van Bianchi. En, voor wie er gevoelig voor is, ook nog de historie van Bianchi!

Op het eerste gezicht ogen de XR3 en de XR4 identiek. En dat klopt, want de verschillen zijn marginaal. Alleen in windtunneltesten is er duidelijk verschil te zien. Dan presteert de ‘fratello maggiore’ (de grote broer) net iets beter, maar mág het voor die prijs? Ook heeft Bianchi voor de duurste XR een andere carbonsamenstelling gebruikt. Nog steeds geen verschillen om van te schrikken.

Bianchi Oltre XR3: allround wegfiets

Net als de XR4 is ook de XR3 ontworpen als allround wegfiets, maar dan met een overduidelijk racekarakter. Daar is de zit ook naar. En toch is het opvallend hoe lang je fit blijft tijdens een urenlange rit. Dat heeft alles te maken met de unieke technologie die Bianchi toepast voor een aantal frames: Countervail. Volgens de fabrikant is het visco-elastisch materiaal dat door het carbon wordt verwerkt. Het dempt 80% van de schokken die (vooral) via het stuur worden doorgegeven. De technologie is niet van Bianchi, want het spul is ook te vinden in bijvoorbeeld tennisrackets en helicopters, maar de Italianen mogen het wel exclusief in de wielersport gebruiken.

Comfortabel frame

Maar dempend materiaal op een fiets met aerogenen? Ja. Want daar hebben de Italianen een bijzondere theorie voor. Wie langere tijd in aerodynamische houding op de fiets zit, raakt vermoeid van de trillingen. Elimineer die en de aerodynamische zit kan langer worden volgehouden. In de praktijk blijkt die theorie helemaal te kloppen. Verwacht niet het dempingsniveau van de Infinito CV, die speciaal is ontworpen om trillingen optimaal te compenseren - maar dat is dan ook een fiets uit de endurance-categorie. Voor een echte racefiets, wat de Bianchi Oltre XR3 ook is, heeft het frame een mate van comfort die opvallend is. Het stijve frame maakt dat energie efficiënt wordt omgezet in snelheid.

Up-to-date met schijfremmen en discs

Schijfremmen voegen veel toe aan het plezier dat de XR3 toch al te bieden had. Remmen is nu onder alle weersomstandigheden vergelijkbaar; ook als het nat is grijpen de remmen stevig aan. De discs maken het ook eenvoudiger om de remkracht te doseren. Ook elektronisch schakelen behoort tot de mogelijkheden. Dat maakt de Bianchi Oltre XR3 tot een fiets van deze tijd. Maar dan wel één die de historie van het oudste racefietsenmerk heeft – en de kleur, celeste. Al is de XR3 ook in fraai zwart een beauty.

Uitvoeringen

- Bianchi Oltre XR3 Disc (Ultegra Di2)
- Bianchi Oltre XR3 Disc (Ultegra)
- Bianchi Oltre XR3 (Ultegra)
- Bianchi Oltre XR3 (Ultegra)

Prijsinformatie

€ 4.290,-

Neem contact met ons op over deze fiets


Onze fietsmerken

Specialized
BMC
Bianchi
Isaac