Top of the (wet) bill: de BBB SlimGuard spatbordjes

Als accessoire in een wielerspeciaalzaak heb je eigenlijk geen leven. Je hangt er letterlijk maar een beetje bij, half onzichtbaar ergens tegen een wandje van de winkel. Niemand die je ooit met open mond staat aan te gapen, zoals ze wel doen bij die glanzende Specialized Venge S-Works Vias Disc Etap (€ 10.499,-). Maar jij weet: jouw tijd komt nog wel, als lullig spatbordsetje van € 49,95. Die tijd is als het regent dat het giet. En als die berijder van die dure S-Works Venge met alles d’rop en d’r aan (behalve spatbordjes) met natte billen thuis komt.

Zoek de spatbordjes: bijna niet zichtbaar!

Eerst het goeie nieuws. In Nederland regent het maar 7% van de tijd. Gerekend over een dag is het dus slechts één uur en veertig minuten niet droog. Alleen jammer dat die 1.40 uur precies de tijd is dat jij een rondje van 40, 50 kilometer maakt. Opspattend regenwater geeft je dure carbonnetje een ongewenst modderbad. En de spray die van de achterband komt, maakt de achterzijde van je wielerbroek snel doorweekt. Je kúnt natuurlijk verhuizen naar de Atacama-woestijn in Chili, waar gemiddeld in een jaar 1 mm regen valt. Maar wat als je gewoon thuis je rondje wilt maken, zelfs als het nat is? Spatborden!

Maak zelf een Spa-tbordje

Die spatbordjes zijn er in verschillende maten en prijzen. De allergoedkoopste oplossing: snij een PET-fles van de Spa in de lengte doormidden en klem ‘m onder je zadel. Ietsje chiquer zijn de zogenaamde ass savers van een paar euro: een stevig stuk plastic dat je ook aan het zadel bevestigt. Maar ja, je loopt nog altijd de kans dat je door de welstandscommissie van de weg wordt gehaald, want mooi is anders.

En zonder een spatbordje voor het voorwiel krijgt het frame nog steeds die modderdouche. Daarom heeft BBB de SlimGuard BFD-22 ontwikkeld. Spatbordjes voor de vóór- en achterkant, die bijna óp de band zitten. Een vrije loop van 5 mm is genoeg om aanlopen te voorkomen.

Je fiets houdt de looks

Omdat de SlimGuard bijna tegen het wiel aanzit en in matzwart is uitgevoerd, valt-ie bijna niet op. De looks van je bike blijven onaangetast. En juist door de positie bijna tegen de band aan krijgen water, modder en vuil geen kans. Afhankelijk van de plaatsing van het voorspatbord kun je ook je bottom bracket en de voorste kettingbladen effectief ontzien.

Compatible tot en met 28 mm banden

De BBB SlimGuard is compatible voor banden tot 28 mm breed. Normaal gesproken is de montage 10 minuten werk. De aluminium stangen van de spatbordjes maak je vast aan de rembouten en de snelspanners. De wielen moeten er dus even uit. Maar dan zitten de spatbordjes vóór en achter vast als een huis: rammelen of ratelen onderweg is er niet bij.

En wanneer past het niet?

Geef in de winkel even aan op welke racefiets je de spatbordjes monteert (of kom even langs met je fiets, dan monteren wij de SlimGuard meteen). Dan krijg je van ons een eerlijk advies. In een enkel geval kan de montage namelijk wat meer tijd vergen dan 10 minuten. En het kan ook nog - sorry, sorry, sorry - onmogelijk zijn. Ongelukkigen die rondrijden op een Canyon Aeroad of een andere fiets met direct-mount remmen kunnen beter een abonnement op de stomerij nemen. Overbodig te zeggen dat je ook op een fiets met discs naar een andere oplossing moet kijken.

O ja, de prijs, maar die hadden we al genoemd: je krijgt 5 cent terug van je flap van 50. Dat zijn 53 flessen van 1,5 liter Spa bij de Appie. Maar jij kan geen water meer zien, dus kom je even langs voor de BBB SlimGuard bij Van Scheijndel Watersport!