SRAM eTap Red en Campagnolo Potenza: leuke noviteiten

Ergens op zolder bij Sander van Scheijndel moet nog een overjarige Campagnolo-groep liggen, onder het stof. In de winkel was de voertaal groep-technisch Japans. Maar er zijn leuke noviteiten te melden voor wie wil overschakelen van Shimano. Nét vers aangevoerd aan het Dingemans van de Kasteeleplein zijn de SRAM eTap wireless en de Campagnolo Potenza!

Elektronisch schakelen kennen we. In het tijdperk van draadloze communicatie ontbrak het op de fiets nog aan een elektronische groep zonder bekabeling. Die is er nu: eTap van SRAM. Het is een draadloze variant van de duurste groep Red, die vooral in het profpeloton te vinden is.

Nog makkelijker schakelen

Bij eTap schakel je met de rechterhendel zwaarder en met de linker lichter. Met beide shifters ingedrukt gaat het voorblad van 50 naar 34 of andersom. Die verandering is positief: het went vanaf de eerste bocht. Het schakelen zelf gaat fenomenaal - en dat mág ook wel voor die prijs. De eTap reageert fantastisch en snel, zonder ook maar één opdracht te missen. Ook levert SRAM er nog een extra setje knoppen bij, Blips, die overal op het stuur te bevestigen zijn met een draadje naar de hendels.

Nooit meer pech onderweg

Het systeem maakt gebruik van vier batterijtjes, per shifter en per derailleur één. De derailleurs gebruiken lithium-ion polymeer batterijen. Die gaan 1000 km of 60 uur mee. Opladen duurt slechts een uurtje. Een verklikkerlampje voorkomt dat je onderweg onverwacht stil komt te staan met 54 x 11. En dan nóg is het geen probleem: verwissel gewoon de batterijtjes van de voor- en achterderailleur. Voor de shifters heb je genoeg aan C2032 batterijen die overal te koop zijn.

Hacks van draadloze systemen zijn tegenwoordig schering en inslag. Een beetje handige IT’er in de ploegleiderswagen kan ineens een concurrent verrassen, in theorie. Het systeem werkt echter met een versleuteling die per schakeling een andere code genereert. Ook kan de eTap niet van slag raken door andere draadloze systemen in de buurt.

Campagnolo Potenza: Ultegra-uitdager

De Italianen uit Vicenza zijn vooral bekend van Campagnolo Chorus, Record en Super Record: duurdere groepen die niet op kinderachtige modellen te vinden zijn. De Potenza moet Campagnolo voor een breder publiek bereikbaar maken. Potenza heeft veel techniek geleend van de Super Record groep, maar is gemaakt van minder dure materialen (minder carbon).

Slimmigheidjes genoeg op de Potenza-groep. Met Power Shift bijvoorbeeld kun je in één keer drie kransjes opschakelen. De hoods van de shifters zijn uitgevoerd met Varicushion, wat een dempende werking moet hebben. En de Embrace technologie moet het schakelen verbeteren, doordat de ketting dichter langs het tandwiel wordt gelegd - iets wat de levensduur van de onderdelen weer verhoogt.

Impressionante!

De echte ‘tifosi’ geven natuurlijk niks om die technologische claims uit het lab. Die zijn juist gevoelig voor de designhistorie van het merk. Gelijk hebben ze: ook de Potenza ziet er ook nog eens impressionante uit. Daarmee heeft Shimano Ultegra er een serieuze uitdager bij. Met één nadeel: achterblijven in de groep kan niet meer. Voor je het weet moet je aanhoren dat je groepset de naam Campagnolo Impotenza heeft...