Specialized Turbo Vado: nooit meer met tegenzin naar je werk!

Fietsen van Specialized hebben maar één nadeel: je wordt er zo moe op. Racemonsters als de Venge of de Roubaix nodigen nu eenmaal uit om de pijngrens te verleggen. Maar de Amerikanen hebben ook heel aantrekkelijke e-bikes in het assortiment. De nieuwste: de Turbo Vado. Een e-bike voor dagelijks gebruik waarop je zelfs met plezier naar je werk gaat als je een hork van een baas hebt.

De Turbo Vado is een bruut van een fiets om te zien. Niet de sukkelige e-bike waar je opa op rondsnort, maar een echte king of the road. Neem ‘m in brandweerrood en je hebt niet eens meer een bel nodig. Neem ‘m in het zwart en de Turbo Vado misstaat niet bij je zwarte Italiaanse maatkostuum. Want dáár is deze Specialized e-bike wel een beetje voor bedoeld, voor het heen en weer rijden naar de zaak. In tegenstelling tot de gemotoriseerde mountainbikes heeft Specialized de Turbo Vado meteen al voorzien van spatborden en een bagagedrager.

Specialized Turbo: 25 of 45 km per uur?

De ‘Turbo’ in de naam slaat vooral op de twee duurste modellen (vanaf € 3999): die halen de 45 kilometer per uur. Vanaf € 2799 heb je een Turbo Vado die de 25 in het uur aantikt. De capaciteit van de accu - ingebouwd in het middenstuk - is flink: maximaal 75 kilometer, afhankelijk van het type. Opladen gaat overal en eenvoudig: even de accu verwijderen. Via de Mission Control app is de trapondersteuning zelfs te ‘tunen’: Eco, Sport of Turbo? Onderweg kun je zo ook de actieradius bijstellen, om te voorkomen dat je onderweg zonder energie komt te zitten. Op het stuur zit een geïntegreerd touchscreen, waarop je ook routes kunt laten zien.

En je kunt er zélfs op fietsen, want laten we niet vergeten dat het ook een volwaardige fiets is. Met een 10- of 11-speed cassette kun je het ook moeiteloos op eigen spierkracht af.  

High-end look Specialized Vado

Ook aan de overige techniek mankeert het niet. Brede banden (47 of 51 mm) verzekeren je van grip onderweg, Shimano levert de (XT-)derailleur en de hydraulische remmen. De verlichting is geïntegreerd in de bagagedrager, voorop zit een sterke koplamp. Specialized heeft de Turbo Vado een high-end look meegegeven door de innovatieve lastechniek. De Turbo Vado is er met hoge en lage instap. Hóóg geeft de fiets een meer sportieve uitstraling mee, láág is-ie bruikbaar als opa nog één keer volgas de blits wil maken bij de meisjes. En over vrouwen gesproken: de Turbo Vado is er voor beide helften van de wereldbevolking.

Bij Van Scheijndel Motorsport pardon Wielersport staat-ie voor je klaar. Proefritje maken naar de zaak?