Save our soles, met de Body Geometry SL inlegzolen van Specialized

Ach, Moeder Natuur maakt ook weleens een foutje. Die heeft bij het begin van de evolutie gedacht dat mensen gemaakt moesten worden om te lopen. Of hooguit om te rennen voor een iets te gulzige mammoet. Nooit rekening ermee gehouden dat we nog eens op een fiets zouden stappen. Laat staan een racefiets. Eenmaal vastgeklikt in de pedalen krijgt die voet ineens een heel andere functie. Vind je het gek dat er dan makkelijk voetklachten kunnen ontstaan.

Die pijntjes in de voet kunnen verschillen. Bekend bij veel wielrenners is het dooie gevoel onder de bal van de voet. Ook brandende voeten zijn een veel voorkomend symptoom. En hoe langer de route, hoe groter de ergernis. Zeker bij voetafwijkingen ligt een pijntje of - erger nog - een blessure op de loer. Bij veel mensen is de zool van de voet niet plat, maar een beetje hol. Die holle voetboog vraagt om extra ondersteuning. Maar we dragen toch allemaal wielerschoenen op de fiets? Goeie vraag. Niet zelden zijn het schoenen met een carbon zool, stijf genoeg om als reservehamer te gebruiken. Maar hoeveel tijd en geld fabrikanten ook in de ontwikkeling van schoenen steken, één onderdeel blijft altijd een tikkeltje onderbelicht: de inlegzool. En laat het nu net die inlegzool zijn die een groot verschil kan maken.

BG Geometry SL inlegzool van Specialized

Wat een hele verbetering kan zijn ten opzichte van de standaard inlegzooltjes, zijn de BG Geometry SL inlegzolen van Specialized. Die zijn er in drie varianten: rood voor de neutrale voet, blauw voor voeten die extra steun vragen en groen voor holle voeten. Elk van de drie zooltjes geeft ondersteuning op de plekken die het het hardst te verduren hebben: de hiel, de voetboog en de voorvoet. Het effect is niet alleen dat je comfortabeler fietst en minder kans op blessures hebt. Ook vergroot je de efficiency van de trapbeweging. Hoe stabieler je voet, hoe meer rendement je uit een trapbeweging haalt. Vooral bij een lange rit is het effect merkbaar.

Welk type inlegzool moet ik kiezen?

Van Scheijndel Wielersport heeft een handig meetplankje om je te helpen. Ga erop staan en de afdruk van de voet bepaalt welke kleur zool je nodig hebt. De Specialized Body Geometry inlegzolen zijn met hun dikte van 4 mm geschikt voor ieder type wielerschoen. Ze zijn er bij Van Scheijndel Wielersport in maat 36-49 en kosten € 29,90. Ook voor mtb’ers zijn ze bruikbaar. Natuurlijk zijn de inlegzooltjes niet het antwoord op álle voetklachten. Heb je heel specifieke klachten, dan verwijzen we je graag door.