Nooit meer koud en nat op de fiets: de BBB Triguard!

Weleens gehoord van het Triguard winterjack van BBB? Nee, vermoeden we. Oké, dan stellen we de vraag anders. De Gabba van Castelli, ken je die? Zo, now we're talking. Op basis van het iconische kledingstuk uit Italië bracht BBB een eigen, betaalbare versie op de markt. Wind- en waterdicht en Hollands geprijsd: slechts 99 euro. Laat maar komen die winter. Let it rain, let it snow…

Het is 17 maart 2013. Tweehonderd rijders staan huilend om hun moeder aan de start van Milaan-San Remo, editie 104. Het is snijdend koud. Het regent. Het sneeuwt. Uiteindelijk komt de organisatie de renners tegemoet door de koers stil te leggen en 46 kilometer in te korten. Vanuit de warme rijdersbus appt Niki Terpstra dat hij 'bevroren' is. Die dag wint ene Gerard Ciolek, maar de 2013-editie is ook bekend door iets anders: de geboorte van de Gabba.

Revolutionair kledingstuk

Een paar jaar eerder ontwikkelde Castelli het concept voor een revolutionair kledingstuk. De Gabba is speciaal bestemd voor koude, natte omstandigheden. Het is een jack met het draagcomfort van een shirt, dus heel nauwsluitend. Het materiaal is winddicht en houdt ook de regen buiten, terwijl zweet wel weg kan. Slechts één team in het profpeloton heeft in die jaren het geluk dat het wordt gesponsord door Castelli. Andere teams die van de Gabba horen, gaan er bij de fabrikant om vragen, kledingsponsor of geen sponsor.

Renners betalen uit eigen zak

De historische Milaan-San Remo wordt in 2013 de doorbraak. Die dag gaan heel veel rijders van start in de zwarte uitvoering van de Gabba, soms zelfs betaald uit eigen zak. Het verhaal doet de ronde dat de Fransman Thomas Voeckler voor z'n gehele team Gabba's kocht. Om de eigen sponsor niet in verlegenheid te brengen, worden naam en logo van Castelli netjes weggewerkt met een marker. Castelli haakt ludiek in en levert het kledingstuk zelfs tijdelijk in een doosje, compleet met een marker erbij.

Scherpe prijs

We zijn onderhand vier jaar verder en meerdere fabrikanten hebben een vergelijkbare Gabba op de markt gebracht. Die trouwens nog wel Gabba heet, maar dan voor de versie met korte mouw. Met lange mouw is-ie Perfetto gedoopt. Het zijn niet de goedkoopste shirts, met prijzen tussen de 150 en 200 euro. Gelukkig is BBB nooit te beroerd om een bestaand concept te adapteren en voor een veel scherpere prijs aan te bieden. Dat is gebeurd met de Triguard, een Gabba (of Perfetto zoals je wilt) van Hollandse bodem. Bij Van Scheijndel Wielersport betaal je slechts 99 euro.

Da's niet veel geld voor een shirt dat in het Hollandse klimaat gauw een maand of acht per jaar z'n functies bewijst.

Wanneer kun je het dragen?

De Triguard is prima te dragen bij temperaturen tussen 0 en 15 graden. Door te variëren met onderkleding pas je de warmtehuishouding aan. Is het boven de 10, dan heb je aan het allerdunste ondershirt genoeg. Is het kouder, dan is een merino ondershirt (ook te koop bij Van Scheijndel) een prima keus. Doordat de stof geen wind doorlaat, koelt je lichaam niet af.

Je blijft dus warm tijdens het fietsen, ook in beestenweer. En droog, want de Triguard is waterdicht. De microscopisch kleine gaatjes laten het wel toe dat zweet naar buiten wordt afgevoerd, maar voor regendruppels zijn ze te klein: die blijven buiten. Door de antislipstrip in de taille blijft-ie ook in de beugels plezierig op zijn plaats zitten. De Triguard is 'race-fit', dus strak om te dragen.

Geel, rood of zwart?

Wij zijn er enthousiast over. Ook omdat 99 euro voor een jack als dit eigenlijk een koopje is. Je mag kiezen uit fluo-geel, rood of zwart bij Van Scheijndel Wielersport. En mogen we je alvast een winter met heel veel slecht weer toewensen? Des te meer plezier heb je van de Triguard!