Nieuwe Specialized helmen, voor wie niet op zijn achterhoofd is gevallen

Er zijn een paar investeringen die je als wielrenner móet doen, maar waarvan je toch stilletjes hoopt dat het compleet overbodig blijkt te zijn. Dat regenjack bijvoorbeeld, dat helaas in een land als het onze toch regelmatig z’n nut bewijst. Of dat setje bandenlichters, in de hoop dat je nóóit meer een lekke band krijgt. Maar de grootste liever-niet-investering is toch wel die in een helm. Nou komt Specialized weer met helmen met MIPS en ANGi. Moet je écht flink op je achterhoofd zijn gevallen om iets van 300 euro voor de duurste versies uit te geven? Nou, nee.

Specialized-Propero-Rik-1

Rik met de Specialized Propero

Geen wielrenner zonder helm de deur uit. Maar het plastic hoofddeksel is nog geen garantie dat je niks overhoudt aan een onfortuinlijke val, doordat er ineens een geit de weg oversteekt. Om te beginnen rijden er nog wat overjarige helmen rond in het peloton. Na een jaartje of drie trouwe dienst hoef je uiterlijk nog niks te zien aan een helm. Maar de inwerking van het zonlicht heeft wel degelijk effect op de werking.

Afhankelijk van het materiaal van de helm is de levensduur drie tot maximaal vijf jaar. Daarna heeft het kunststof te veel te lijden gehad van de omstandigheden en kan de helm breken op het moment dat je ‘m hard (auw!) nodig hebt. !@#$%^&geit!

Specialized-Prevail-Pascal-1

Pascal met de Specialized Prevail

MIPS: extra schaal die meedraait

Ook een nieuwe helm hoeft nog geen garantie te zijn. Bij een val kom je meestal schuin op je hoofd terecht. Dan heb je niet alleen te maken met een klap van de landing. Je hoofd kan in de helm ook nog eens geen kant uit, doordat het klem zit in de helm en kan verdraaien. MIPS is eigenlijk een extra schaal die meedraait als je de grond raakt. Dat kan meer letsel voorkomen.

Specialized-Evade-Yorick-2

Yorick met de Specialized Evade

Specialized vindt de innovatie belangrijk genoeg om ‘m standaard mee te nemen in alle helmen. Een helm met MIPS heb je al voor € 44,90, de Specialized Align. Kies je voor een van de topmodellen (voor race), dan is MIPS-SL standaard: geen extra schaal maar strips met een vergelijkbaar effect. 

Specialized-Propero-Rik-2

Sensoren op je helm

Nog een stap verder is ANGi: Angular and G-Force indicator, waarmee helmen nu ook definitief het digitale tijdperk instappen. Daarvoor voegt Specialized sensoren toe aan de helm. Zo’n sensor reageert op versnellingen en bevat een gyroscoop. Ga je onderuit, dan krijg je meteen een melding op je telefoon.

Als je niet meer kunt reageren, gaat er een sms uit naar een of meer contactpersonen. Het sensortje heeft aan een standaard knoopcelbatterijtje genoeg en wordt via de Specialized Ride App verbonden met je telefoon. Is de helm niet in gebruik, dan registreert de sensor ook niets.

Specialized-Prevail-Pascal-2

ANGi is leverbaar op drie typen helmen, met de Propero van € 134,50 als voordeligste. Serieus geld, dat spreken we niet tegen. Maar als je het ding ooit nodig hebt, dan maal je niet meer over een investering die je redding kan zijn als je ergens in niemandsland onderuit gaat. Bij Van Scheijndel hebben we de nieuwe helmen uiteraard in het assortiment. Val gerust binnen, zouden we zeggen…