Merida Reacto LTD, the beauty and the beast in één

Beloof ons als-je-blieft om het niet verder te vertellen. Maar vorig jaar heeft Van Scheijndel Wielersport nogal wat klanten teleur moeten stellen. En dit jaar is het niet anders. De reden: de Merida Reacto LTD. Elk jaar komt Merida met een speciale uitvoering van hun aeromodel. Het is een fiets met topspecs voor een heel scherpe prijs. Alleen staan die letters LTD er niet voor niks achter. Want limited is de oplage ook dit jaar. We hebben er slechts twee staan, in maatjes M/L en L…

Heeft er ooit iemand een fiets alleen maar om de kleur gekocht? We vragen het ons af. Maar bij de Merida Reacto LTD 2018 is de kans levensgroot. Het is, in één woord, een beauty. Het actiemodel heeft een badje met metallic lak meegekregen. Daardoor lijkt het of de fiets vanuit elke hoek weer anders oogt. De combinatie van zwart, paars, blauw en groen maakt ‘m nu al tot een van de mooiste fietsen in het peloton van 2018.

Een Merida Reacto van 7,5 kg

Maar goed, die kleur is bijzaak. Want hoe zit het met de techniek? Enter the beast. Voor het frame hebben de Taiwanezen een van de lichtste carbonkwaliteiten uit eigen huis genomen. Daardoor weegt de limited edition compleet opgebouwd slechts 7,5 kilo schoon aan de haak. En da's concurrerend voor een aeromodel. De LTD-uitvoering is stijf zoals je van een aeroracer mag verwachten. Maar opvallend is het comfortniveau, waardoor je rugwervels bij thuiskomst gewoon nog in de goeie volgorde zitten. 

De afmontage is een mix: vóór- en achterderailleur en shifters Shimano Dura Ace, remmen Shimano Ultegra. Het crankstel is van FSA, de SLK carbon met 52 en 36 tandjes voor. Die tandwielen worden gecombineerd met een Shimano cassette met 11-28 achter; er kan dus mee geracet worden.

Vision Metron 55 carbon wielen

Nog een blikvanger zijn de wielen. De Merida Reacto LTD wordt standaard geleverd met de Vision Metron 55. Waar veel andere wielsets weleens het frame willen overschreeuwen met iets te grote logo's, past de Vision er perfect bij. Ideale hoogte (55 mm, goed geraden) en een bescheiden Vision-naamsvermelding in het groen van het frame. Met Continental Grand Sport Race (25 mm) is er qua wegligging weinig reden tot klagen: een van de beste zomerbanden. Ook voor de besturing is er uit de snoepwinkel van Vision gekozen, met het Metron 4D carbon aerostuur. Zelfs het zadel heeft een aerotisch voordeel. Het Prologo Zero II zadel is speciaal ontwikkeld voor een diepe zithouding, toevallig het favoriete standje van de hardrijders onder ons.

Merida Reacto LTD: 3999,-

Goed, de Merida Reacto kost je € 3999. Da’s op het eerste gezicht veel geld. En eigenlijk ook weer niet. Als je de prijs van alle componenten afzonderlijk zou rekenen, houd je een schijntje over voor het topframe. Want de Reacto van Merida is een fiets die zich prima staande - of beter gezegd fietsende - houdt tussen aerodriftkikkertjes als de Specialized Venge, de Bianchi Oltre XR3, de Pinarello Dogma F10, de Canyon Aeroad, de Trek Madone en de Giant Propel. Het enige verschil? Voor nét geen 4 mille is het een van voordeligste opties om windvriendelijk te koersen. 

Kom ‘m in ieder geval bewonderen. En ja, het zijn er écht maar twee, sorry alvast…