Kan iemand het licht van de BBB Sniper even aan doen?

Elke eerste donderdagavond van de maand kun je bingo’en bij Tis Gezellig in Poeldijk. Woensdagavond is het darten in de Wielepet in Monster. En diezelfde avond kun je ook iedere week line dancen in de Jan Olsthoorn Ranch. Oh, maar je wilt ’s avonds liever fietsen? Sorry, maar dat gaat even niet tot en met maart. Iets met: wintertijd. Tenzij… je natuurlijk een fatsoenlijke lichtinstallatie op je racefiets of mtb monteert. Van Scheijndel Wielersport presenteert niet zonder trots de BBB Sniper. Een lamp met een vermogen van maar liefst 1200 lumen. Vrijdagavond 24 november kun je 'm zelf testen tijdens de BBB Night Ride die start vanaf de winkel.

Eerst maar een koude douche: de BBB Sniper kost je 179 euro. We zijn het helemaal met je eens: hoe dúrven ze bij BBB 179 euro te vragen voor een lamp. En toch is die Sniper het waard. Het is een lamp waarmee je van de nacht gewoon weer dag maakt. Een lichtopbrengst van 1200 lumen is exceptioneel hoog. Zeg maar: het maximale vermogen waarmee je nog zonder hinderwetvergunning over straat mag.

Ideaal voor de weg en het terrein

Natuurlijk kan je ook de weg op met een voordeliger lampje. Van Scheijndel heeft in het assortiment bijvoorbeeld de BBB Mini Spy van 14,95 euro, maar die komt niet verder dan 17 lumen. Da’s net genoeg om te worden opgemerkt door andere verkeersdeelnemers. Pas bij 200-500 lumen heb je een beetje zicht op de weg vóór je. Ga je dan ook nog eens van de openbare weg af, dan is 1000 lumen een aardige basis.

Opvallend goede lichtspreiding

De BBB Sniper werkt met twee krachtige led-stralen, lampjes die een paar lichtjaren lang meegaan. Nou zegt het vermogen van een lamp veel, maar niet alles. Ook de spreiding van het licht is belangrijk: hoe breed is de lichtstraal die een lamp produceert? Een beetje zicht op de omgeving is namelijk niet onhandig, op het moment dat een zelfmoord-konijn van plan is zich voor je voorwiel te storten. Die spreiding is opvallend goed.

Opladen via usb

Het opladen van de geïntegreerde accu is heel eenvoudig: via usb. Hou er even rekening mee dat het volledig opladen 6 uur in beslag kan nemen. De accu gaat minimaal 300 oplaadbeurten mee. Een led’je op het apparaat geeft met rood aan dat de accu aan het infuus mag. Met het TightFit bracket monteer je de BBB Sniper op je stuur. Daarmee past de lamp op alle ronde sturen. Je kunt 'm overigens ook prima op je helm monteren. Iets wat meer renners doen, omdat het lichtbeeld - vooral in het terrein - minder onrustig is als bij plaatsing op het stuur.

Vier standen

Eenmaal in het donker kies je uit vier standen: extra hoog vermogen (1200 lumen, maximaal 1,5 uur), hoog vermogen (950 lumen, 2,3 uur), standaard vermogen (750 lumen, 3,4 uur) of laag vermogen (380 lumen, 7,8 uur). Rij je op een normaal verlichte openbare weg, dan is de laagste stand voldoende. Ga je echt in het holst van de nacht het terrein in, dan kies je voor standje vier.

Waterdichte aluminium behuizing

Je bedient ‘m met de knop op de lamp óf met de afstandbediening (35 cm lang). Die kun je bij de schakelaars op het stuur bevestigen. Handig, want zo kun je je handen aan het stuur houden om een andere stand te kiezen. Ook kun je de Sniper met de afstandbediening dimmen om te voorkomen dat fietsende tegenliggers direct dóór moeten naar de spoedeisende hulp, vanwege acute blindheid.

Zowel de lamp zelf als de rubberen schakelaar is waterdicht. BBB heeft een koelsysteempje ingebouwd in de stevige aluminium behuizing. En mocht de Sniper het tóch te heet krijgen, dan schakelt de beveiliging tegen oververhitting automatisch in. Dat merk je doordat de lamp iets minder fel gaat branden.

Duur? Of toch niet?

Eerlijk zeggen: vinden we nou die 179 euro nog steeds te veel geld? Want je praat wel over je eigen veiligheid. Kom 'm in ieder geval testen tijdens de Night Ride die op vrijdag 24 november start bij de winkel (19.00 uur). En anders koop je ‘m bij Van Scheijndel Wielersport voor die line dance avondjes bij Jan Olsthoorn in de ranch. Verzorg jij mooi de lichtshow.