Italiaans voor beginners: Bianchi Via Nirone 7, Impulso, Intenso en Intrepida

Dovrebbe esse più pazza! (Het moet niet gekker worden!) Van Scheijndel Wielersport gaat toertochten organiseren exclusief voor Bianchi-rijders. Wie zaterdag 18 juni mee wil met de Bianchi Bunga Bunga Tour, moet per se een paar kilo Italiaans design meebrengen. Alsof Bianchi al niet elitair genoeg is.

De Oltre begint bij 3899 euro, de Infinito bij 4199 euro. Om het over de Specialissima nog maar niet te hebben (6999 euro). Maar wat nou als je toevallig geen Berlusconi bent, zoals ze in Italië een rijke stinkerd noemen? Nulla di male (niks aan de hand). Bianchi maakt ook uitstekende fietsjes voor heel scherpe prijzen. Avanti con la capra! (Vooruit met de geit!)

Bianchi Via Nirone 7

De Via Nirone 7 is Bianchi’s bambino, zoals ze in Italië een instapmodel noemen. Maar ho, dit is toevallig wel een fiets waarmee je gezien mag worden. De licht gebogen aluminium buizen geven ‘m schitterende lijnen, zodat je meteen voor vol wordt aangezien in het kritische Italia-peloton (hoi Patrick en Paul!). De Via Nirone 7 heeft een modieuze 2016-makover gehad in antraciet met groen. Je koopt ‘m met de Claris-groep van Shimano, die niet stucco te krijgen is. Het frame is impressionante comfortabel, wat ‘m ideaal maakt voor langere ritten. Met een gewicht van 8,5 kilo rijd je desgewenst de stenen uit de strada. Vanaf slechts 899 euro koop je een op en top Bianchi die er veel duurder uitziet.

Bianchi Impulso

De Bianchi Impulso is al nét zo’n echte Bianchi, in opvallend grijs met azuurblauw. Ook aluminium en ook licht in gewicht, maar qua afwerking iets meer gericht op de veeleisende wielertoerist. De Impulso is voorzien van een gruppo sportivo, zoals de Italianen de 105-groep van Shimano noemen. Qua geometrie is de Impulso familie van de Bianchi Infinito CV, een model dat vooral bekend is van kasseienkoersen als Parijs-Roubaix. De zitpositie is daarmee ietsje meer comfortabel, om te voorkomen dat je helemaal opgevouwen op de fiets zit – oftewel pizza calzone, zoals ze in Italië zeggen. En met de Shimano RS010 wielen hou je het met gemak drie Giro’s di Italia achter elkaar uit. Inpakken voor 1499 euro!

Bianchi Impulso disc

Misschien wel nóg aantrekkelijker is de Impulso completemento met schijfremmen. Die disc-versie kost namelijk het bescheiden bedrag van 150 euro méér: slechts 1649 euro. De Avid-schijfremmen maken ‘m extra betrouwbaar. Het remvermogen kun je daardoor beter doseren. Extraatje van de disc-versie is de kleur: chique matzwart!

Bianchi Intenso

De Intenso past ook in de comfort-trend van Bianchi, maar dan van carbon. Het is een heerlijke fiets voor de lange afstanden, relaxed én toch sportief voor een ritje met je carabinieri, zoals de Italianen hun beste vrienden noemen. Qua design past-ie helemaal in de traditie van meer dan een eeuw, qua techniek is-ie op en top modernemento: leverbaar met diverse groepen. En dat voor een bedrag vanaf 2249 euro. Jazeker, er zijn goedkopere carbonfietsen op de markt, maar niet met de naam Bianchi erop en zeker niet met deze rij-eigenschappen.

Bianchi Intrepida

Sorry, met al die I’tjes is de naamgeving een beetje een wirwar, oftewel spaghetti zoals de Italianen zeggen. De Intrepida is nieuw in 2016, iets wat goed te zien is aan de trendy groen/zwarte kleurstelling. Als je graag rondrijdt op carbon én op een Bianchi, hoef je niet langer meer te twijfelen. Deze Bianchi is ideaal als je houdt van lange afstanden, maar duik laag in de beugels en het blijkt ook een bijtgraag asfaltstofzuigertje te zijn. De Intrepida begint al bij 1799 euro, afgeleverd met de uitstekende Tiagra-groep van Shimano.

Wil je meedoen met de Bianchi ride op zaterdag 18 juni? En wil je ook ervaren wat het is om op een van de meest iconische merken te rijden? Kom dan vóór die tijd langs bij de maffia, zoals de Italianen Van Scheijndel Wielersport noemen…

Gianni Luyendijk