Isaac Hadron Xplore: de gravelbike die ideaal geschikt is voor... het Westland!

Pff... in het hele Westland is nog geen drie meter gravelpad te vinden. En waar komt Van Scheijndel Wielersport weer mee, met veel tamtam? Ja zeker, een gravelbike: de Isaac Hadron Xplore. Het is een categorie die in het Westland ongeveer net zo populair is als alcoholvrije hokken. Moeten we die gravelbikes wel serieus nemen als hier amper onverharde paden te vinden zijn? Ja zeker. En dat zeggen we niet alleen maar uit commerciële overwegingen. Want de Isaac Hadron is gemáákt voor het Westland. Waar heel veel renners in de winter op een mtb overstappen, is een gravelbike misschien wel een slimmere keus.

Even uitleg over wat een gravelbike eigenlijk is. Een verkapte cyclocrosser? Mis. Een cyclocrosser is een fiets om in een uurtje door de modder te raggen. Die fiets moet licht en flexibel wendbaar zijn. De gravelbike is bedoeld voor langer gebruik, ook voor een gran fondo (een tocht van 100 kilometer of meer). Daarom is de wielbasis langer, waardoor de fiets van nature rechtuit wil en stabieler aanvoelt. Je zit ook iets rechter op de fiets, voor nog meer stabiliteit. Om ‘m geschikt te maken voor woon/werk-verkeer zijn er al oogjes en nokjes aangebracht voor spatborden en een bagagedrager.

Aluminium frame in Glossy Pine Green

Ook de nieuwe Isaac Hadron Xplore past helemaal in die beschrijving. Het alumium frame met lichte knik in de bovenbuis is een beauty in de kleur ‘Glossy Pine Green’. Al is het een gooi- en smijtfiets voor de winter, de metallic kleur maakt de Hadron opvallend chique. De vork is van carbon, om ‘m shockproof te maken. In de Isaac Xplore passen banden tot 42 mm, maar standaard wordt-ie geleverd met 38 mm.

Prima afmontage

De uitrusting is meer dan uitstekend. Bij de vanafprijs van € 2199 heb je keus uit drie groepen: de nieuwe Shimano GRX 600 (één tandwiel voor), de SRAM Rival 1 (idem) of de vertrouwde Shimano 105. Ga je er het (onverharde) terrein mee opzoeken, dan zijn de twee 1x-versies in het voordeel. Wegfietsers hebben meer aan de 105-groep. De wielen zijn van DT Swiss, de G1800 Spline die speciaal voor graveldoeleinden zijn ontwikkeld.

Pas ‘m zelf aan

De Hadron Xplore kun je ook in andere uitvoeringen krijgen, zoals een andere groep of nog betere wielen. Stuur en stuurpen zijn aan je persoonlijke voorkeur aan te passen. Verder kun je kiezen voor een ander zadel, stuurlint en cranklengte.

Een fiets voor erbij of voor jaarrond

Al met al is die Isaac Hadron Xplore een geweldige fiets voor erbij. Ideaal als je voor de zomermaanden hebt geïnvesteerd in een duur carbonnetje en in de winter bijvoorbeeld vossenritten rijdt. Daarnaast is het ook gewoon een vierseizoenenfiets: niet stuk te krijgen in de winter, vergelijkbaar met een endurancefiets in de zomer.

Gravelbike - Mountainbike 1-0

De brede banden maken de Isaac Hadron Xplore geschikt om onverharde paden te tackelen en geven op asfalt wat meer comfort. Doordat je een gewoon racestuur hebt, heb je meer stuurposities dan op een mountainbike. Eigenlijk is de graveler daarmee veel multifunctioneler dan de mountainbike die bij veel Westlandse renners in de winter eerste keus is. Als je die nooit uitlaat in de Broekpolder of de Uithof, heb je aan een gravelbike als deze Isaac een echte allrounder.

Dus ja: ondanks de afwezigheid van gravel zijn we toch heel enthousiast. Kom ‘m een keer bekijken en vooral testen!