Help! D’r zit een schaap in mijn wielergarderobe

Wij wielrenners mogen de Ovis aries - zoals het schaap op z’n Latijns heet - weleens met wat meer respect behandelen. Is het niet vanwege z’n calorieënbommetje na afloop van een rit, het broodje shoarma, dan toch zeker vanwege z’n bijdrage aan de kledingkast. Want een beetje wielrenner heeft een ondershirt van merinowol in zijn of haar garderobe. Bijvoorbeeld de Specialized Merino LS van 74,90.

Nee nee nee, het heeft geen enkele zin om met je baardtrimmer of ladyshave een willekeurig schaap van z’n vacht te beroven en je schoonmoeder te vragen er een truitje van te breien. Merinoschapen zijn een bijzonder soort schapen. De wandelende grasmaaiertjes zijn vooral te vinden in landen als Nieuw-Zeeland, Australië en Argentinië. De wol die het merinoschaap produceert, is niet te vergelijken met de prikkende wol die je in Nederland kent. Merinowol voelt heel comfortabel aan en is daarom bij uitstek geschikt als ondershirt.

Niet alleen in de winter, maar ook in de zomer: merinowol heeft de eigenschap dat het - een beetje - koelt als het warm is. Het effect merk je vooral als het koud is. Ga je zweten, dan zuigen de holle vezels het transpiratievocht op. Heel anders als bij een polyester shirt, waarbij het zweet op de oppervlakte van het materiaal blijft liggen en het meteen klam of koud aanvoelt. Zo kan merinowol tot 37% van zijn droge gewicht absorberen, voordat het echt nat gaat aanvoelen. En ook als het shirt nat wordt, blijft het nog steeds isoleren.

Je stinkt géén uur in de wind

Stinkt zeker, die merinowol die doordrenkt is van zweet? Nee. Bacteriën houden niet van de vezels van merinowol. En het zijn juist die bacteriën die veroorzaken dat je naar Chanel 1-1-2 gaat ruiken.

Daarom is het materiaal ook populair bij bergbeklimmers, die het rustig weken achtereen aanhouden zonder het een keer te wassen. En voor die keer dat het echt doorweekt is: merinowol droogt sneller dan katoen.

Specialized Merino LS ondershirt

Specialized heeft een ondershirt met lange mouwen in de collectie, de Merino LS. Het Amerikaanse merk combineert voor het shirt merinowol met een hightech kunstvezel, Dryarn. Daardoor behoudt de Merino LS alle goede eigenschappen die merino van huis uit al heeft, maar is de afvoer van het zweet nóg verder geoptimaliseerd.

Het draagcomfort van de Merino LS is ideaal. Je hebt in de winter meestal aan één extra laag genoeg om heerlijk warm te blijven onderweg. Bij 5-15 graden kom je al een heel eind met bijvoorbeeld de BBB Triguard van 99,90. Gaan de temperaturen richting 0, dan is een dikker jack aan te raden.

Met plezier de hele winter doorfietsen

Bij Van Scheijndel Wielersport koop je de Merino LS voor 74,90. Dat is voor een ondershirt een fors bedrag. Maar vergeet niet dat een shirt als dit het onderscheid maakt tussen niet met plezier op de fiets zitten en wel plezierig fietsen, in een jaargetijde dat je eigenlijk geen risico kunt nemen. Kom je een keer passen?