De Specialized Allez, de startersfiets die er véél duurder uitziet


Het kán iets te maken hebben met een woord dat begint met een C. Maar opvallend is het, de interesse van veel klanten die voor het eerst serieus naar een racefiets gaan kijken. Nu alle sportverenigingen stil liggen, is voor jezelf hardlopen of fietsen een prima alternatief. Voor iedereen die denkt dat je bij Van Scheijndel Wielersport eerst de Postcodeloterij moet winnen om er een fiets te kopen: mis. De Specialized Allez bijvoorbeeld koop je al voor 799 euro. Wat je dan in huis haalt? Nou, The Bike Of The Year volgens het Engelse Bikeradar. Het Engelse wielerblog vond de Specialized Allez de beste fiets die er rond de 1000 pond te koop is. En dan krijg je er bij ons - zolang de coronacrisis duurt - gratis een BBB-helm bij!

De Specialized Allez Sport van € 1049 in misschien wel de mooiste kleur van het peloton: Satin/Gloss Crimson/Rocket Red!

De Specialized Allez is zo’n fiets die kenners rustig voor een veel duurder exemplaar aan zouden zien. Qua afwerking is er niets dat doet denken aan een instapmodel. Zeker in het zwart - Satin Black - is het een beauty. Wie graag iets meer opvalt kiest voor de uitvoering in het Ferrari-rood. En al is de geometrie dezelfde als bij de mannen, Specialized heeft ook rekening gehouden met modebewuste vrouwen: er is een lila-versie die ‘m (of moeten we zeggen: haar) helemáál fantastisch staat.

De Specialized Allez van € 799 in lila! Wie durft?

Keurig gewicht: nog geen 10 kilo

Terug naar de techniek. De Specialized Allez is het enige aluminium model van Specialized. Het type bestaat al sinds de jaren zeventig. Sinds die tijd zijn het materiaal en het frame continu verbeterd. Daardoor blijft een complete fiets met gemak onder de 10 kilo: een net gewicht voor je eerste fiets. En wat vooral opvalt, is dat de Allez heel comfortabel is. Ook aluminium is tegenwoordig - in ieder geval als er Specialized op staat - uiterst schokbestendig. De carbon vork draagt zeker bij aan het rijcomfort.

Niet de diepste zit

Maar hoe rijdt die Allez nu? Eigenlijk heel fijn als dit je eerste kennismaking met ‘the real thing’ is. Qua geometrie - de bouw van de fiets, zeg maar - heeft Specialized rekening gehouden met rijders die minder ervaring hebben. Of die wel ervaring hebben, maar niet Chiquita-style krom gebogen over het frame willen zitten. Nee, het is niet de allerdiepste zit die er in het peloton te vinden is. Maar je bent ook niet in beeld voor het programma ‘So you want to be a windvanger’. Enige uitzondering: de Specialized Allez Sprint, die bedoeld is als criteriumfiets en wél die geometrie met voorovergebogen houding garandeert. 

Ook in het chique leverbaar: de Specialized Allez Sport van € 1049 in Gloss/Satin Dove Grey/Black.

Welke groep?

Wat een paar jaar terug alleen nog op duurdere aluminium fietsen te vinden was, is nu ook al standaard op de goedkoopste Allez: kabels netjes door het frame. Afhankelijk van je voorkeur begin je met de Shimano Claris groep met 2x8 versnellingen op de voordeligste Allez (€ 799). De Specialized Allez Sport, die bij ons in de winkel staat (€ 1049) levert een upgrade op naar Shimano Sora, met 2x9 tandjes. Plezierig bij Shimano is dat ook de voordeligste groepen bekend staan om hun gebruiksgemak en degelijkheid. Wil je het toch nog iets beter, dan verhuis je naar de Allez Elite (€ 1249) die Shimano 105 aan boord heeft.

Eerlijk zeggen: de Specialized Allez in Ferrari-rood (€ 799) ziet er uit als een veel duurder model.

Prima afmontage

Ook de andere onderdelen komen uit het Value For Money-magazijn; prima Axis wielen, 25 mm brede banden die als extra schokbreker fungeren, een comfortabel Body Geometry zadel en velgremmen die bijten als Bokito in zijn beste jaren. Als je wilt, kun je ook spatborden en een bagagedrager erop laten monteren als ultrasnelle woon/werk-fiets.

Nu met gratis BBB-helm!

Je merkt: we zijn niet alleen enthousiast als we een keer een Specialized Venge of Tarmac moeten aanprijzen. Integendeel, de voordeligste Specialized racer ziet er niet alleen heel professioneel uit, het is ook nog eens een heel professionele racefiets. Kom ‘m gewoon even proberen. We hebben zowel de Sport- als de Elite-uitvoering staan, beide in 56 cm. En geen zorgen: de Allez bij ons in de winkel wordt eerst gedesinfecteerd op alle vitale plekken, dus hij is coronaproof voor een testrit. Geldt trouwens ook voor de BBB-helm naar keuze die je er tijdelijk bij krijgt!