De nieuwe Specialized Chisel Comp, te mooi voor een modderbad

Als we het over mtb’s en over Specialized hebben, dan gaat het nogal eens over de Epic. Begrijpelijk, want veel meer fietsplezier in de modder is er niet te koop. Alleen heeft niet iedereen die vanafprijs van € 2099 ervoor over. Ook begrijpelijk. Maar dat wil nog niet zeggen dat je hoeft in te leveren op fietsplezier. Als je de voorkeur geeft aan een hardtail, heeft Specialized een stevige concurrent voor de Epic in eigen huis: de Chisel. Zeker de Chisel Comp kan met z’n lichte aluminium frame de vergelijking met de veel bekendere broer met gemak aan. Vorige week kregen we toevallig de nieuwe Chisel Comp binnen: +1 voor de kleur en met € 1699 heel concurrerend geprijsd.

Als je zo’n wielrenner bent die in de winter graag een paar maandjes op de mtb stapt is de Specialized Chisel een uitstekende investering. De prijslijst begint al bij € 1399. Leg er € 300 bij en je hebt een upgrade naar de Chisel Comp. Je koopt dan een terreinwaardige fiets die ook op vlak terrein snel is. Specialized heeft ‘m gemaakt van lichtgewicht aluminium. Beter gezegd: het type aluminium dat tegen een stootje kan, maar ook een stootje kan opvangen. Met de speciale D’Aluisio Smartweld lastechniek heb je op het eerste gezicht een carbon fiets in je handen. Ook omdat de kabels netjes door het frame heen lopen.

Functioneel is het M5 aluminium dat Specialized heeft gebruikt ook. Het frame is stijf zodat je elke trapbeweging optimaal benut. 

Specialized-Chisel-wit 

Een van de andere twee kleuren: Gloss Dove Grey/Rocket Red/Crimson.

RockShox Judy Gold 29 vorm

Op ruig terrein is de Chisel Comp opvallend vergevingsgezind, mede dankzij de RockShox Judy Gold 29 vork. Het is vooral de vork die bij een hardtail het fietsplezier bepaalt. Daarom is het een voordeel dat Specialized op dat onderdeel niet heeft bezuinigd. De Solo Air luchtveer stel je makkelijk in, de veerweg varieert tussen 80 en 120 mm Natuurlijk kun je ook de lockout activeren als je met de Chisel de weg op gaat en je energie liever steekt in voorwaartse beweging.

En als je durft koop je 'm in Satin Dusty Lilac/Black/Storm Grey!

SRAM Eagle 1X

Qua geometrie is de Chisel een echte alleskunner. Ook bij de gemeenste downhills voel je dat je vertrouwen kunt hebben om snelheid te maken. De afmontage is met de Eagle 1X groep van SRAM uitstekend. De 12 speed met voor 32 tanden en achter een cassette van 11-50 geeft je onder alle omstandigheden de ideale trapfrequentie. Over de remmen hoef je je al evenmin zorgen te maken. De Chisel is uitgevoerd met de Shimano MT-501 hydraulische rem. De banden zijn van Fast Trak. Als in 2040 de Tour de France vanaf Mars start, kun je je geen betere grip wensen.

 

De Specialized Epic hardtail begint bij € 2099: vergelijkbare afmontage, maar met een carbon frame.

Chisel of Epic?

Dat maakt ‘m eigenlijk tot een ideale mtb. Temeer omdat de kleur voor 2020 écht geweldig is. Bij ons vind je de Specialized Chisel Comp in de kleuren Satin Pro Blue/Vivid Pink/Team Yellow: een combinatie die ‘m fantastisch staat. Eigenlijk zonde om ermee door het terrein te gaan fietsen. Er zijn trouwens nog twee kleuren leverbaar. Probeer ‘m eens zouden we je adviseren. Wil je dan toch die winst in gewicht en een beetje comfort extra, dan kun je altijd nog opstappen op de Epic Hardtail. Met een vergelijkbare afmontage ben je dan € 2099 verder. Maar de Specialized Chisel Comp gaat je ab-so-luut niet teleurstellen!