Specialized Sequioa

Specialized Sequioa Specialized Sequioa
Specialized Sequioa Elite Specialized Sequioa Elite

Ja zeker, de Specialized Sequioa staat óók in de winkel. Maar wat is het voor een fiets? Antwoord: officieel is het een adventurebike. Dat is de categorie fietsen die niet bang is voor een spatje modder of een Oostblokwegdek. Het blijft onder alle omstandigheden heel comfortabel fietsen. Ook omdat Specialized de Sequoia uitvoert in… staal! Het is een materiaal dat bekend staat om z’n uitstekende rijkwaliteiten: licht, stijf en ook duurzaam.

De Specialized Sequioa zit een beetje in het segment waarin ook de Specialized Diverge rondfietst, de categorie van de allrounders. Ook de Sequioa is een fiets die je geen plezier doet met een dieet van alleen maar asfalt. Bospaden gaat-ie niet uit de weg. Met één belangrijk verschil: de Sequioa heeft iets meer voorkeur voor de ongebaande paden dan de Diverge. Daar is de geometrie ook naar, die je wat meer zekerheid geeft als het terrein onder je verre van vlak of zelfs modderig is. Er passen niet alleen bredere banden (42 mm) op, ook heeft de Specialized Sequioa een band meegekregen met een echt terreinprofiel. Maar als je wilt, is het ook de ideale reisgenoot voor woon-werkverkeer.

Staal als materiaal

Het meest bijzondere is wel dat alle drie de modellen van staal zijn gemaakt. Hoewel, zo bijzonder is dat ook weer niet. Het is nog maar het jaar 1994 dat de Tour de France voor het laatst is gewonnen door een renner met een fiets van staal, Miguel Indurain. Ooit was staal hét materiaal voor racefietsen, maar eerst aluminium en later carbon haalden het in. Ook in staal heeft de ontwikkeling verre van stilgestaan. Er worden nog steeds heel veel stalen frames geproduceerd.

Rijkwaliteiten stalen fiets

In 2018 is staal daarom weer helemaal terug. Dat heeft vooral te maken met de rijkwaliteiten: het ‘gevoel’ van staal is niet met aluminium of carbon te vergelijken. Echte staalfanaten prijzen vooral het karakter van staal. (Tip: testritje!) Bovendien is het materiaal veel duurzamer. Komt het tot een crash, dan is het gemakkelijker te herstellen. En vergeet het zware gewicht van vroeger: de Sequioa Expert bijvoorbeeld haalt maar de 10,9 kilo op de weegschaal, mede te danken aan een carbon voorvork voor net dat beetje comfort extra.

Schitterend uiterlijk

Toch is er vaak een andere reden waarom liefhebbers voor staal kiezen: de looks. De Specialized Sequioa is geen uitzondering. Het oogt klassiek, stijlvol, ‘understated’. De serie begint met de Sequioa Elite van € 1199, een fiets met vooral Sora-onderdelen en de uitstekende mechanische schijfremmen van Tektro. Voor € 700 meer krijg je een upgrade naar overwegend 105-onderdelen én hydraulische schijfremmen, de uitstekende RS505.

Onderscheidende kleurencombinatie

En mag het oog ook wat? De kleur is heel onderscheidend, met een combinatie van California White Sage en Graphite. En dan is er nog de Expert-uitvoering, die ook al zo’n mooi kleurenschema heeft. Techniek: SRAM Force 1, dus nog maar één tandwiel voor, hydraulische schijfjes van SRAM en een exotische wielsoort, de Adventure Gear Cruzero wielen die handgespaakt zijn. Je koopt de Expert voor € 3499 en dat is zonder meer een hele investering, maar vergeet niet: van een stalen frame heb je je leven lang plezier. En plezier belooft de Specialized Sequioa absoluut!