Specialized Ruby

Specialized Ruby Sport Specialized Ruby Sport
Specialized Ruby Elite Specialized Ruby Elite
Specialized Ruby Comp Specialized Ruby Comp

De Ruby is de vrouwelijke versie van de Specialized Roubaix. Het is een endurancefiets, zeg maar een model dat vooral op comfort gericht is. Met de Ruby herhaalt Specialized het kunstje van de Roubaix. Het nieuwe model heeft dezelfde revolutionaire demping meegekregen als de herenversie. Ook de Ruby is voorzien van het innovatieve Future Shock systeem: vering in de buis van het balhoofd. Die veer kan 17 mm omlaag en 3 mm omhoog. Ook de achterzijde heeft vering meegekregen. Op de meest ongelijke wegen blijft het comfort daardoor ongekend hoog.

Daarmee is meteen duidelijk voor welke doelgroep de Ruby in het leven geroepen is: voor de vrouwen die langere afstanden rijden en iets meer comfort zoeken. Het effect van Future Shock is opvallend. De ontwerpers bij Specialized weten al langer dat het merendeel van de trillingen via het stuur - en daarmee de handen - het lichaam bereikt. Door die trillingen weg te nemen, ontstaat er een veel vloeiender rijervaring. Niet elk hobbeltje of drempeltje in de weg verstoort het ritme. Alle energie die via de pedalen wordt doorgegeven, wordt omgezet in snelheid, niet in het opvangen van klappen.

Specialized Ruby Future Shock

De cartridge met de veer is onzichtbaar weggewerkt in het balhoofd. Extra detail: de dempende eigenschappen van het Future Shock systeem kunnen worden gepersonaliseerd. Er zijn drie typen veren, waarvan de middelste al is voorgeïnstalleerd. De andere twee krijg je bij aankoop erbij. In vergelijking met het vorige model is ook de zadelbuis iets aangepast. Die heeft nu ietsje meer ‘flex’. Nóg een verandering die het comfortniveau optimaliseert.

Endurancefiets voor vrouwen

Dat maakt de nieuwe Specialized Ruby tot de ultieme endurancefiets voor vrouwen die niet op een kilometer kijken of graag relaxed op de fiets zitten. Niet alleen op de weg: de standaard 26 mm banden kunnen worden geskipt voor 32 mm, zodat een stukje onverharde weg meepakken mogelijk is. De rijkwaliteiten zijn verder verhoogd door toepassing van de Rider First technologie. Daarvoor wordt elke carbon framemaat apart ontworpen. Een logisch concept: een rijder op een 44 cm model oefent andere krachten uit op het frame dan een rijder op een 58 cm fiets. Het resultaat: de rijervaring is voor elke maat vergelijkbaar.

Specialized Ruby vanaf € 2499

De nieuwe Ruby begint bij Van Scheijndel Wielersport bij een heel betaalbare € 2499. Die heeft dan wél meteen schijfremmen en de probleemloze Shimano 105 groep. Een stap hoger is de Ruby Comp, met FACT 11r carbon: dezelfde carbonkwaliteit als de allerduurste modellen van het Amerikaanse merk. En geen flauwe dameskleurtjes, maar kleurencombinaties die gezien mogen worden. Overigens is ook de vorige versie van de Ruby nog leverbaar. En ook die generatie stond bekend om z’n comfort op hoog niveau. Daardoor is er al een Ruby voor € 1799, met de uitstekende Shimano Tiagra groep.