Specialized Dolce

Specialized Dolce Sport Specialized Dolce Sport
Specialized Dolce Specialized Dolce

Op zoek naar een betaalbare vrouwenracefiets, maar dan wel graag meteen the real thing? Die heeft Specialized: de Dolce. Het is een racefiets die bij de hardrijdende mannen bekend is onder de naam Allez. Dat de Allez het al sinds 1981 volhoudt in het Specialized assortiment, zegt iets over de populariteit van het model. Het frame scoort in elke test hoge cijfers. De Dolce is een racefiets waarop je voor niet te veel geld je eerste meters maakt op het asfalt. Ook voor de rijdsters die meer eisen stellen aan een fiets is er een versie.

De Specialized Dolce is gemaakt van aluminium. Vergelijk het aluminium van vroeger niet met dat van nu. Door het 'hydroformen' van aluminium kan het materiaal tegenwoordig worden gebogen. En ook in aluminium is het tegenwoordig mogelijk om fietsen tot een comfortabele ervaring te maken. Om het comfort onderweg extra te boosten, is de voorvork van carbon. Halverwege de vork zijn Zertz inserts aangebracht, extra elementen die de grootste trillingen elimineren.

Racefiets voor vrouwen

Specialized heeft ook de geometrie nog een beetje aangepast. Waar de Allez meer een agressief model is voor de heren, is die voor de vrouwen wat meer relaxed gehouden. Daarmee schuift de Dolce een flink stuk op in de richting van de Specialized Roubaix, misschien wel de beste endurancefiets die er te koop is. Onderweg blijkt dat het met het rijplezier wel goed zit. De Dolce mag dan voordelig zijn, het model voelt als een echte racefiets: één waarop je het ook meerdere uren in het zadel vol kunt houden.

Specialized Dolce vanaf € 749

De Dolce begint bij Van Scheijndel Wielersport al bij een heel voordelige € 749. En wat voor een model: een combinatie van ‘gloss black’ en ‘charcoal’, met voor de vrouwelijke touch de naam in opvallend paars. Qua schakeltechniek vertrouwt de goedkoopste Dolce op Shimano Claris. Het is de instapgroep van Shimano die plezierig schakelen combineert met een lange levensduur. Stel je iets meer hogere eisen? Dan zijn er nog twee andere modellen.

Ook onderdelen als het stuur, de stuurpen en het zadel zijn aangepast aan de vrouwelijke vereisten. Het stuur en de stuurpen zijn wat kleiner, het zadel heeft juist iets meer breedte meegekregen. Specialized maakt ook voor de Dolce gebruik van het Body Geometry Riva Sport Plus zadel. Het houdt precies het midden tussen zacht en hard.

Van die eerste racefiets moet je meteen de smaak te pakken krijgen. Dat kan met de Specialized Dolce, een model dat wel héél vrouwvriendelijk geprijsd is bij Van Scheijndel Wielersport.