Specialized Diverge

Specialized Diverge Elite Specialized Diverge Elite
Specialized Diverge Comp Specialized Diverge Comp
Specialized Diverge A1 Specialized Diverge A1

Met de Specialized Diverge introduceerde Specialized twee jaar terug een ongebruikelijk model. Is het een racefiets? Nee. Is het een offroadfiets? Ook niet. De Diverge heeft namelijk iets van beide. Als het moet, lust hij wegbermen, grasvelden en bospaadjes rauw. Maar ook op de weg laat de Diverge zich niet gemakkelijk lossen. En om de multifunctionaliteit nog wat aan te dikken: monteer er spatborden en een bagagedrager op en je hebt een woon/werkfiets om altijd met plezier naar de zaak te rijden.

De Diverge heet in het thuisland van Specialized een 'gravel racer'. Bij gebrek aan gravel (tennisbanen even niet meegerekend) heet die categorie in Europa 'adventure bikes'. Fietsen om buiten de gebaande (asfalt)paden te treden. Het is de categorie waarin de geometrie ietsje meer op comfort zit, de verzetten ietsje kleiner zijn en de banden ietsje dikker zijn. Nog altijd géén concurrent van een cyclocrosser en al helemaal niet voor een mountainbike. Maar het maakt de Specialized Diverge wel tot een van de meest veelzijdige modellen van dit moment.

Specialized Diverge: aluminium en carbon

Qua rijeigenschappen komt de Specialized Diverge aardig in de buurt van de Specialized Roubaix. De zit is wat hoger, waardoor je ook náást het asfalt stevig de regie houdt over het stuur. De Zertz inserts in de voorvork - overgenomen van de vorige versie Roubaix - dempen de meeste trillingen onderweg. De geometrie is voor alle modellen identiek, de uitvoering niet: de Diverge is er in carbon en aluminium.

Specialized Diverge A1

Opstappen bij Van Scheijndel Wielersport kan al voor een belachelijk lage prijs: € 799 voor de Diverge A1. Die ziet er fantastisch uit voor z'n geld, met de combinatie van satin black en charcoal. En met de betrouwbare Shimano Claris groep en mechanische Tektro remmen is fietsplezier verzekerd. Mag het iets méér zijn? Op de Diverge Sport A1 promoveert de groep naar Shimano Sora, de Elite DSW heeft de fraaie lasverbindingen die een carbon-achtige uitstraling geven plus een nog betere mechanische rem.

Specialized Diverge Comp en Expert

De twee carbon typen verschillen niet alleen in framemateriaal. Zowel bij de Comp als de Expert is er niet bepaald bezuinigd op uitrusting. Voor € 3799 is er zelfs een Diverge met nagenoeg de beste carbonkwaliteit die Specialized in huis heeft, gecombineerd met de hoogwaardige Ultegra-groep van Shimano. De remmen zijn uiteraard hydraulisch. Duur? Ach, met de aankoop van een Specialized Diverge bij Van Scheijndel Wielersport koop je uiteindelijk twéé fietsen: én die racefiets én die offroadfiets!