Specialized Allez

Specialized Allez SL Sprint Specialized Allez SL Sprint
Specialized Allez Elite Specialized Allez Elite
Specialized Allez Specialized Allez

De Specialized Allez is het model met de langste historie bij het Amerikaanse merk: de Allez werd al in 1981 geïntroduceerd. Toen nog van staal, tegenwoordig wordt de naam Allez uitsluitend gereserveerd voor aluminium racefietsen. De béste alu-fietsen, om precies te zijn. De Specialized Allez heeft echte racegenen meegekregen, die 'm bij uitstek geschikt maken voor rijders die wel van een vluggertje houden. (Qua fietsen dan hè.)

Door de jaren heen is de Specialized Allez een heerlijk gooi-en-smijtfietsje gebleven. Heel betaalbaar, maar wel Specialized-proof. Test na test komt tot dezelfde conclusie: knappe jongens die voor zo weinig geld zoveel kwaliteit in een aluminium frame weten te proppen. De Allez heeft niet alleen in uiterlijk veel overeenkomsten met grotere broer de Tarmac. Veel noviteiten die Specialized op de duurdere Tarmac introduceerde, vonden uiteindelijk ook hun weg naar de Allez.

Bovendien ontwikkelde het merk een innovatieve techniek om de aluminium buizen te lassen: D'Alusio Smartweld (DSW). Die techniek was lange tijd voorbehouden aan de duurste Allez (er is ook een S-Works uitvoering beschikbaar). Tegenwoordig is DSW ook op goedkopere uitvoeringen present. Met de Allez laat Specialized zien dat aluminium niet onder hoeft te doen voor carbon. Niet alleen qua prestaties. Omdat aluminium tegenwoordig ook gebogen kan worden, doen zelfs de lijnen eerder aan carbon denken. Ook in gewicht kan een goede alu-fiets - zoals de Allez - de strijd met de goedkopere carbonframes aan.

Specialized Allez aluminium

De Specialized Allez oogt snel en is snel. Door de jaren heen is de geometrie altijd afgestemd gebleven op rijders die van opschieten houden, met een sportieve zit. Die snelheid gaat hand in hand met een opvallende dosis comfort, zeker met een framemateriaal als aluminium. Met oneffenheidjes in het wegdek weet de Allez wel raad. De rijkwaliteiten zijn ongekend goed. Vooral de stuureigenschappen imponeren. Om een lang verhaal kort te maken: stap op de Allez en je hebt het idee met een veel duurdere fiets te maken te hebben.

Specialized Allez: vanaf € 699

Duur hoeft de aanschaf van een Specialized Allez niet te zijn bij Van Scheijndel Wielersport. De lijn van vijf modellen begint met de Allez E5, met € 699 een heerlijk instapmodel in brandweerrood. Met een complete Tiagra-groep stijgt de kassabon naar een nog altijd bescheiden € 999. Waar de Allez écht z'n grote kwaliteiten laat zien, is met de DSW SL Sprint Comp. Chique zwart en rood ('gloss rocket red') geven 'm een bruut uiterlijk. Maar het is niet alleen maar looks: met een complete Shimano 105 groep is de Sport-versie bepaald niet ondergemotoriseerd. O ja, er is ook een Allez Jr. Een vliegender start kun je als Sagan junior niet krijgen.