Merida Scultura

Merida Scultura 4000 Merida Scultura 4000
Merida Scultura 5000 Disc Merida Scultura 5000 Disc
Merida Scultura Team replica Merida Scultura Team replica

In 2015 verbaasden de ontwerpers van Merida door ’s werelds lichtste frame te presenteren, de Scultura 9000. Schoon aan de haak: slechts 680 gram. Compleet opgebouwd woog de gehele fiets 4,56 kilo. Een fiets voor de fijnproevers ongetwijfeld, voor wie elke gram er één te veel is. Maar met de Scultura liet Merida vooral zien dat het méér is dan een value-for-money-fietsenbouwer uit Taiwan. Het merk is technologisch ver vooruit. Ook de minder kostbare modellen uit de serie profiteren van de expertise die is opgedaan bij de ontwikkeling van de lichtste Scultura.

Het gebeurt in bijna geen enkele sport: amateurs die over beter materiaal kunnen beschikken dan de profs. In de wielersport kan het. Met z’n ultralage gewicht van 4,56 kilo is de Merida Scultura volgens de ICU zwaar illegaal. Ruim twee kilo onder de officiële grens van 6,8 kilo! De duurste uitvoering van de Scultura is 'gewoon' te koop bij Van Scheijndel Wielersport. Het is de Superlight LTD, vier en een halve kilo fiets voor € 12.999. Veel, maar daar staat tegenover dat voor de afmontage maar één criterium gold: alleen het beste van het beste, met onder meer de Red-groep van SRAM.

Merida Scultura: brede range

De Scultura is vooral een allrounder. Snel op het vlakke, gretig in de heuvels - mede door het geringe gewicht. De zit is sportief; diep, maar nog altijd met voldoende comfort voor een lange bergetappe. Ook voor vele duizenden euro’s minder valt er genoeg plezier te beleven aan deze lichtgewicht. Zeker in de populaire prijsklasse rond de duizend euro is de Merida Scultura een heel aantrekkelijke optie. De Scultura 400 bijvoorbeeld, verkrijgbaar in zwart/mat rood en groen/antraciet. De zeer scherpe prijs van € 1199 is te danken aan het gebruik van aluminium, maar ook dáármee kunnen de Taiwanezen lichte fietsen bouwen. Met slechts 8,6 kilo is het de lichtste alu-fiets die bij Van Scheijndel Wielersport te koop is. Met de technische uitrusting is niets mis: Shimano 105 belooft jarenlang schakelplezier.

Merida Scultura 300

De Merida Scultura 300 blijft zelfs nog net binnen de duizend euro. Hier installeert Merida Shimano Tiagra, een groep die in kwaliteit en duurzaamheid niet veel onderdoet voor 105. Het gewicht stijgt dan naar een nog steeds heel lage 9,0 kilo voor aluminium, maar in de kleurencombinatie zwart/blauw is het wel een van de mooiste die er in de middenklasse te koop zijn. Overigens: complimenten voor het comfortniveau van het afgeslankte frame, want dat is opvallend!

Merida Scultura met discremmen

Ook is de aluminium Scultura leverbaar met discremmen. De 400-versie heeft schijfremmen van Shimano, niet de minste, voor een heel scherpe prijs van € 1549. Liever een Scultura van carbon? Da’s een verder upgrade van het rijplezier. Al voor € 1799 staat de Merida Scultura 4000 startklaar, compleet met Shimano 105. Voor € 2099 is die voorzien van hydraulische schijfremmen, voor net dat beetje meer controle onderweg.

Merida Scultura Team

Met opstapjes naar Ultegra en nóg betere Shimano-schijfremmen gaat het stapje voor stapje richting professionele uitvoeringen. Bijvoorbeeld de Scultura Team, nagenoeg het model waar de betaalde wielrenners op rondrijden. Het Engelse wielerblad ‘Cycling Weekly’ bekroonde het Team-model tot fiets van het jaar. De aandrijving is de Dura-Ace groep van Shimano, de wielen zijn van Fulcrum: Racing Zero. Voor € 5999 weet je in ieder geval wat het is om als prof rond te rijden…