Merida Reacto

Merida Reacto 4000 Merida Reacto 4000
Merida Reacto Dura Ace Merida Reacto Dura Ace
Merida Reacto 300 Merida Reacto 300

Met de Reacto doet Merida al een paar jaar mee in de aerodynamica-klasse van de wielersport. En ook dit jaar rijdt het Taiwanese merk niet voor spek en bonen rond. Een echt snelheidsduiveltje is het. De Reacto is er in diverse uitvoeringen, te beginnen bij budgetvriendelijke prijzen. Voor 2017 heeft Merida de kleuren weer eens onder handen genomen. De nieuwe serie Reacto’s ziet er schitterend uit. Strakke lijnen gaan hand in hand met actuele kleuren.

Het karakteristieke design van de Merida Reacto is de laatste jaren beetje bij beetje aangepast. Gebleven is gelukkig het hoekige en heel karakteristieke design, met kaarsrechte buizen. Die vormgeving staat ‘m goed. Maar bij de Merida Reacto is het niet alleen maar een ontwerp voor de sier. De Duitse ontwerpers - ja, veel ontwerpen halen de Taiwanezen bij de buren - hebben vooral aandacht besteed aan de aerodynamica op de fiets. Daarom is de achterrem bijvoorbeeld helemaal onderin te vinden, bij het bracket. Nu is het minimaliseren van de luchtweerstand niet eens het grootste probleem. Belangrijk is ook om het comfort en de besturing niet uit het oog te verliezen bij het vak 'aerodynamische fietsen ontwerpen'.

Merida Reacto: 100% aero

Met de Reacto-serie is Merida met vlag en wimpel geslaagd voor het aero-examen. Het frame mag dan door de indrukwekkende buizen massief overkomen, onderweg blijft een flinke dosis comfort je vergezellen. Zet de Merida Reacto onder druk tijdens een rondje om de kerk en opvallend is hoe snel het frame reageert op een extra aanzet op de pedalen. En boek een langere toertocht met je maten en aan het eind van de rit stap je - wél afhankelijk van de gemiddelde snelheid… - nog fris van het zadel.

Modellen Merida Reacto

Qua uitvoeringen is er keus genoeg. Daardoor past de Merida Reacto ook op de bucketlist van wielrenners zonder zescijferig jaarinkomen. De serie omvat namelijk ook een aantal aluminium modellen: een versie met Shimano 105 voor slechts € 1199 en met Shimano Ultegra voor € 1599. Natuurlijk geeft carbon het aeroplezier een extra boost. En ook dan blijft de Merida Reacto opvallend voordelig: vanaf € 1899. Voor die prijs is er niet veel bezuinigd. Integendeel, de Merida Reacto 4000 is uitgevoerd met de slimme S-Flex zadelpen voor extra demping, de degelijke Shimano 105 groep en semi-hoge velgen (35 mm) uit eigen Taiwanese keuken.

Vervolgens loopt de serie langzaam maar zeker in prijs op, en daarmee het uitrustingsniveau. Het snoepje van Merida is ongetwijfeld de Reacto DA LTD, een limited uitvoering met Shimano Dura Ace en de aerodynamische Vitron Metron 55 carbon wielen. Maar ook voor (veel) minder geld is de Merida Reacto een fiets die tot de meest aantrekkelijkste van het peloton behoort.