BMC Teammachine SLR 01

Teammachine SLR01 Disc LTD Teammachine SLR01 Disc LTD
Teammachine SLR01 Disc One Teammachine SLR01 Disc One
Teammachine SLR01 Disc Three Teammachine SLR01 Disc Three
Teammachine SLR01 Four Teammachine SLR01 Four

De Teammachine 01 is misschien wel de mooiste fiets die BMC nu in het programma heeft. De 01 is ontworpen als een echte racer. Niet zo gek daarom dat je ‘m tegenkomt in alle grote ronden. Eerdere versies domineerden de Tour, de Olympische Spelen, de wereldkampioenschappen en de klassiekers. De Teammachine SLR 01 die in 2019 bij Van Scheijndel Wielersport in de winkel staat, is op essentiële punten wéér beter dan zijn voorgangers.

Alleen al om te zien zijn de Teammachines van BMC imponerende fietsen. Een hoekig ontwerp gaat samen met een schuine buis die letterlijk en figuurlijk ‘dik’ is. Wat ook bijdraagt aan de uitstraling is de geïntegreerde cockpit: een stuur met een stuurpen in één. Het ziet er schitterend uit. Maar zeg eens eerlijk, had je anders verwacht van Zwitsers design?

BMC Teammachine SLR: het lichtste carbon

Uiterlijk telt. Maar uiteindelijk gaat het bij racers als deze vooral om de rijeigenschappen. Voor de doorontwikkeling van de Teammachine 01 heeft BMC een greep gedaan in het lichtste carbon dat er te vinden is: 01 Premium Carbon heet het. Met de eigen ACE technologie is er een frame uitgerold dat de weegschaal maar minimaal laat uitslaan. Het ultralage gewicht gaat bepaald niet ten koste van de stijfheid van het frame. De Teammachine 01 geeft geen krimp, hoe hard je ook op de pedalen stampt.

Frame BMC Teammachine SLR 01

Waar stijfheid ook weleens wil betekenen dat putjes of bultjes is in het wegdek worden doorgegeven, merk je daar bij de Teammachine 01 weinig of niets van. Het frame vlakt oneffenheidjes effectief af. Daardoor raak je minder snel vermoeid tijdens het rijden, doordat het opvangen van schokken – hoe klein ook – door je armen toch energie kosten. Het scheelt ook dat BMC heeft gekozen voor 25 mm banden, in dit geval de Vittoria Corsa’s die met hun opvallende kleur het model een opvallend extra accent geven.

SRAM eTap, de ideale groep op de Teammachine

Bijzonder aan de Teammachine 01 is dat het een van de weinige racefietsen is die standaard kan worden geleverd met SRAM’s eTap. Je schakelt dus niet alleen elektronisch, maar ook kabelloos. Met een ingebouwde powermeter kun je ook de trainingsarbeid optimaal monitoren. Extra voordeel van eTap is dat de bijbehorende hydraulische schijfremmen niet veel extra gewicht opleveren. Daat staat een geweldige stopkracht tegenover. De remkracht laat zich optimaal doseren, dankzij de fraaie discs. Dat merk je niet alleen op een droog wegdek. Juist als het regent is het belangrijk om de remkracht te blijven behouden.

Teammachine SLR: groepen

De Teammachine SLR 01 is er ook met Shimano Dura Ace en Ultegra, zowel met als zonder schijfremmen.  Kies je voor de conventionele velgrem, dan profiteer je toch van extra stopkracht: de remmen van de Dura Ace en Ultegra groep zijn direct mount.

Bij een fiets als deze maken iets hogere velgen het helemaal af. De mooiste velgen vind je terug in de dicsversies van de SLR 01: Mavic Cosmic Pro Carbon SL. Andere opties zijn de DT Swiss PRC 1100, die met 35 mm ietsje minder hoog is, en de Mavic Ksyrium wielen.

Ook het zadel is van een bekende naam: de Antares van Fizik.