BMC Roadmachine 02

Roadmachine 02 One Roadmachine 02 One
Roadmachine 02 Three Roadmachine 02 Three
Roadmachine 02 Two Roadmachine 02 Two

Eerlijk is eerlijk, als je op het uiterlijk van een fiets af gaat kom je al gauw bij BMC uit. De Zwitsers hebben zich ooit voorgenomen om de Porsche onder de racefietsen te bouwen. Dat geldt niet alleen voor de aandacht voor technische details. Nee, vooral qua design kunnen ze er bij BMC wat van. Modellen zijn zonder uitzondering eyecatchers in het peloton. Als die 911 Carrera 4 GTS dus iets te hoog gegrepen is voor je (wij hebben ook niet elke dag € 168.900 op zak), dan kun je altijd nog een BMC kiezen. Slimme keus: de BMC Roadmachine 02 Two. Het is een model dat je kunt rijden als typische racer maar ook als heerlijke endurancefiets.

Een racefiets voor twee compleet verschillende doelgroepen? Ja zeker. BMC heeft de Roadmachine 02 Two voorzien van het Dual Stack systeem. Met verschillende caps op het balhoofd kun je de stack – de hoogte – variëren, en daarmee je zitpositie. In de diepe zit komt de 02 Two (ja sorry voor de namen, wij moeten er ook nog aan wennen) aardig in de buurt van de teamfiets van BMC, de Teammachine. Kies je voor de hogere cap, dan maak je er een fiets van om moeiteloos een toertocht van 150 kilometer op te rijden. Dat vervangen van de balhoofdcaps kun je zelf doen.

BMC Roadmachine 02 Two: design

Die Roadmachine 02 Two is allereerst een op en top BMC. Alleen al het design verdient een uitroepteken. De Zwitsers houden niet van tierelantijntjes, zoals overbodige details of een logo op elke plek waar er eentje past. Dat levert een prachtfiets om te zien op. Eén die er vooral uitspringt door de schuine buis met overduidelijke obesitas-verschijnselen. Er zijn in de familie BMC nog dikkere exemplaren te vinden, maar deze mag er ook zijn: gewoonweg indrukwekkend. Het geheel komt aerodynamisch over.

Geweldige rijeigenschappen

Het imposante frame is niet alleen maar bling-bling. Het draagt vooral bij aan de geweldige rijeigenschappen op allerlei soorten terrein. De RM 02 Two is stijf gemaakt op de plekken waar die stijfheid bijdraagt aan de snelheid en heeft flex daar waar oneffenheidjes in de weg vragen om vergeving. Het resultaat voelt comfortabel aan. En toch heb je niet het idee dat je in opa’s luie stoel bent gaan zitten.

Shimano Ultegra met discs

De RM 02 Two is voorzien van de nieuwe (8000) Ultegra-groep van Shimano. Moeten we dáár nog iets over melden, behalve dat je een heel goeie reden moet hebben om over te stappen op Dura Ace? Vóór heb je een 50-34 setup van de tandwielen, achter een 11-32 cassette - genoeg om hard te gaan als het moet. Remmen gaat hydraulisch, uiteraard met de bijbehorende Ultegra-discs. Die schijfjes zijn natuurlijk allereerst heel functioneel, maar ze dragen ook nog eens bij aan het fraaie uiterlijk van de 02 Two. Standaard wordt de fiets geleverd met Mavium Aksium wielen, praktische allrounders dus.

De veelzijdigheid van het Dual Stack systeem krijgt nog een extra boost omdat je met de banden tot 30 mm breed kunt gaan. Standaard heb je de 28 mm’s Vittoria Rubino Pro eronder liggen.