Bianchi Via Nirone 7

Bianchi Via Nirone 105 Bianchi Via Nirone 105

'Via Nirone 7' was ooit het adres van het fietsenwinkeltje van Edoardo Bianchi. Nog altijd leeft die naam voort in de serie racefietsen van het merk. In de 130 jaar van zijn bestaan heeft Bianchi een flinke metamorfose doorgemaakt. Iets wat goed te zien is aan de Via Nirone, verreweg de voordeligste investering is in Italiaans fietsplezier. Een racer met Bianchi-genen die er niet alleen veel duurder uitziet, maar ook garant staat voor een grote glimlach onderweg.

Natuurlijk is het verleidelijk. Beginnen met wielrennen, en meteen kiezen voor de historie en de emotie van een merk dat al meer dan een eeuw meedraait in het peloton. Dankzij de Via Nirone 7 kan dat. Waar de gemiddelde Bianchi vraagt om een portemonnee met nét iets meer inhoud, is de instapversie verrassend betaalbaar. Al vanaf € 899 heb je het gevoel dat je in Toscane over een slingerend weggetje fietst, omzoomd door cipressenbomen. Daar is het frame ook naar: stijf maar comfortabel genoeg voor langere ritten.

Bianchi Via Nirone 7: slank frame

Om die prijs scherp te houden, heeft Bianchi niet veel concessies hoeven doen. De eerste keus is die van aluminium voor het frame. In tegenstelling tot de aluminiumkwaliteiten van een paar jaar terug is het materiaal van nu een wereld van verschil. 'Triple butted' is tegenwoordig de standaard, wat wil zeggen dat het materiaal op de plekken met de meeste belasting driemaal zo dik is. Daardoor kan de rest van het frame slanker worden uitgevoerd. En dat scheelt gewicht.

Voor een fiets in deze prijsklasse is aluminium gebruikelijk. En in veel gevallen is een aluminium frame vaak een betere keus dan een goedkope carbonfiets. Fabrikanten investeren het prijsvoordeel van aluminium ten opzichte van een carbon frame immers meestal in een betere afmontage.

Shimano 105

Neem de Bianchi Via Nirone 7 die bij Van Scheijndel Wielersport € 1299 kost. Die is opgebouwd met de complete 105-groep van Shimano. Daarmee is het een van de meest voordelige fietsen die er te koop is met 105. Ook de andere onderdelen zijn van uitstekende kwaliteit, zoals de door en door degelijke RS010 wielen van Shimano.

Bianchi Via Nirone 7 ziet er duurder uit

Ook andere afmontages zijn mogelijk, en die brengen de Bianchi Via Nirone 7 prijstechnisch nog een stukje dichterbij. Shimano Tiagra bijvoorbeeld, dat in kwaliteit heel dicht tegen de 105-groep aan zit. De voordeligste Via Nirone (€ 899) is afgewerkt met de instapgroep van Shimano, Claris. En ondanks de heel scherpe prijs is ook dát een fiets om jarenlang plezier van te hebben. Temeer omdat de uitstraling van de Bianchi Via Nirone 7 doet denken aan een fiets die veel méér heeft gekost.