Bianchi Dama Bianca

Bianchi Dama Bianca Sora Bianchi Dama Bianca Sora

De lichaamsbouw van de vrouw vraagt op een fiets om een paar aanpassingen. Een ontwerp dat specifiek voor een damesracefiets is ontwikkeld, heeft een andere framegeometrie, een wat smaller stuur, een zadel voor een breder bekken en remhendels die ook met kleinere handen goed te bedienen zijn. Veel fabrikanten hebben racefietsen voor vrouwen in het assortiment. Bianchi heeft zelfs van vier modellen aparte damesfietsen gefabriceerd, alle onder de naam Dama Bianca: de Via Nirone 7, de Intenso, de Intrepida en de Infinito CV.

Je eerste kilometers als wielrenster maken op de racefiets van je partner of de buurman is meestal geen goed idee. Daarvoor verschillen man en vrouw net even te veel. Gemiddeld genomen is de lichaamslengte van vrouwen kleiner, hebben vrouwen iets minder kracht en is de verdeling van het gewicht over het lichaam anders. Verschillen zijn er ook in spiermassa (minder) en lichaamsvet (meer). Daarnaast heeft het iets afwijkende zwaartepunt van een vrouwenlichaam effect op de racefiets. Verder moeten zadels naar achteren toe wat breder uitlopen.

Bianchi Dama Bianca serie

Bianchi heeft vier modellen die specifiek op die andere eisen zijn toegesneden. De Dama Bianca serie begint bij de Via Nirone 7, Bianchi's instapmodel van aluminium. Die heeft qua techniek meteen al een uitstekende groep meegekregen: Shimano Sora of Shimano 105. Mag - of moet - het carbon zijn? Dan ligt de stap naar de Bianchi Intenso Dama Bianca voor de hand. Net als de Via Nirone 7 is dit model wat meer gericht op probleemloos langere afstanden afleggen. Het frame van carbon is ontwikkeld om onderweg effectief af te rekenen met trillingen. Dat verhoogt het fietsplezier aanmerkelijk, omdat handen en bovenlichaam minder te verduren hebben.

Bianchi Intrepida Dama Bianca

De Bianchi Intrepida Dama Bianca zit min of meer in dezelfde categorie en prijsklasse. En dan is er ook nog de vrouwenversie van de fameuze Bianchi Infinito CV. Voor die fiets heeft Bianchi een nieuwe vinding toegepast: Countervail technologie. Die moet trillingen onderweg tot een minimum terugbrengen. Testen laten zien dat 80% van de oneffenheidjes wordt geabsorbeerd door het frame. Die technologie maakt dat er ook op minder vlakke wegen goed te rijden is. Niet voor niets is de Bianchi Infinito CV vaste keus van veel rijers van Lotto-Jumbo tijdens Parijs-Roubaix.

Moeilijk kiezen? Doe een fietsmeting

Lastig, om from scratch je eerste of tweede fiets te kiezen? Dat begrijpen we bij Van Scheijndel Wielersport. Een fietsmeting is de eerste – en betrouwbare – stap om je meer gevoel te geven bij het model dat bij jouw fietsvoorkeur en jouw lichaamsbouw past.