Bianchi Aria

Bianchi Aria Disc Bianchi Aria Disc

Bianchi. Aero-model. Windtunnelproof buizen. Aerodynamische vork. Campagnolo Centaur 11-speed. Geïntegreerde zadelpen. Binnendoor lopende kabels. Time trial ready met opzetstuur. Halfhoge Vision wielen. Drie keer raden wat het nieuwste model van Bianchi gaat kosten. Vijfduizend euro? Mis. Vier? Ook niet. Drie? Het is zelfs nog minder: € 2599. Voor dat bedrag staat een wel heel begeerlijke Bianchi op je te wachten bij Van Scheijndel Wielersport!

Aan gebogen buizen doet de Aria niet. Kaarsrecht is het frame, dat 1100 gram op de weegschaal haalt. Het geeft de Aria een snelle uitstraling. Ook de cijfers maken duidelijk dat de Aria ADHD-genen heeft. Voor wie het wat zegt: in maat 57 is de stack 557 mm en de reach 395 mm. Of, in normaal Nederlands, niet direct de zithouding om zaterdag op de fiets verse croissantjes te gaan halen bij de bakker. Daarmee zit de Bianchi Aria in dezelfde categorie als de Specialized Venge en de Merida Reacto.

Zusje Bianchi Aquila

Ook de buizen hebben in Milaan een aero-kuurtje gehad. De vorm is afgeleid van zusje Aquila, het model dat Bianchi reserveert voor tijdritten en triathlons. De zitbuis vangt geen zuchtje te veel wind, dankzij de geïntegreerde zadelpen. Leuk detail: in het zadel loopt de celeste kleurstelling door. Natuurlijk gaan ook alle kabels netjes binnendoor.

Bianchi Aria met Campagnolo Centaur

De groep is nieuw: Campagnolo Centaur. Nee, de naam niet, want Centaur is een groep die al langer bestaat. Die is nu echter compleet vernieuwd, met uiteraard 11 kransjes achter. Met Centaur gaat Campagnolo de concurrentie aan met Shimano 105. Dankzij de upgrade leent de vernieuwde groep veel technische snufjes van de duurdere Campa-groepen. Doordat er geen carbon maar aluminium aan te pas komt, blijft de prijs van Centaur heel concurrerend. En dat niet alleen. Voor de liefhebbers die Italiaans design zelfs in een groep kunnen waarderen: het ziet er ook nog eens ‘fabulissimo’ uit.

Halfhoge Vision wielen

Op de wielen heeft Bianchi ook al niet bespaard. Halfhoge zwarte Visions zijn in deze prijsklasse geen verkeerde investering, met 16 spaken voor en 22 achter. Dat maakt ‘m tot een heel exclusieve verschijning op de weg, natuurlijk in ‘full’ celeste.

Opzetstuur voor tijdritten en triathlons

Wie van plan is om regelmatig tijdritten te rijden of aan triathlons mee te doen: er is een handig opzetstuurtje leverbaar, en aan het model zal het niet liggen. De prijs is misschien wel de grootste verrassing. Met € 2599 parkeert Bianchi de Aria meteen in de kopgroep van het aeropeloton. Een schandalig lage prijs natuurlijk, want zó blijft er niks over van het elitaire karakter van het merk. Maar laat je daardoor niet tegenhouden. De Aria is er in acht maten, beginnend bij 44 cm tot en met 61 cm.