Zadelpijn? Doe de Retül Sitbone-meting bij Van Scheijndel Wielersport

Waar kijk je naar bij de keus van een nieuwe fiets? Frame, natuurlijk. Groep, ook goed. Wielen, vanzelfsprekend. Slechts een enkeling bekijkt óók het onderdeel dat voor een heel groot deel het aanstaande fietsplezier gaat bepalen: het zadel. Gek genoeg worden fietsen altijd zonder pedalen maar mét zadel geleverd. Maar wie zegt dat het gemonteerde zadel ook voor jou het juiste is? Daarom heeft Van Scheijndel Wielersport een nieuw systeem in huis om het ideale fietszadel te bepalen: het Retül Digital Sitbone systeem.

Wat we weleens vergeten, is dat meer dan 60 procent van het lichaamsgewicht tijdens het wielrennen op het fietszadel rust. Op een zadel met een oppervlakte van vaak niet meer dan een paar vierkante centimeters. En dan is het deel van het lichaam dat contact maakt met het zadel ook nog eens extra gevoelig. Het is de plek waar de bloedtoevoer en de zenuwbanen naar de uitwendige geslachtsorganen lopen. Het resultaat is een verhoogde druk op die plek. Of zelfs een vernauwing.

Op de iPad zie je meteen welke drukpunten bij jou van belang zijn

Wat merk je ervan?

Tijdens een wielertochtje neemt de doorbloeding van het huwelijksgereedschap van de heren met meer dan 70 procent af. In medische termen heet dat ‘penile doofheidsgevoelens’, in gewone mannentaal een dooie snikkel. Betekent dat meteen dat je de kinderbijslag wel kunt vergeten? Gelukkig niet, want even op de pedalen staan en het zaakje functioneert weer als een tierelier. (Do try this at home.)

Ook vrouwen hebben er last van als het zadel niet goed bij het achterwerk past. Minimaal ben je verzekerd van pijnlijke billen, erger wordt het als ook de voorkant gaat irriteren. Vrouwen hebben iets bredere zitbotjes, waardoor vrouwenzadels anders moeten zijn gevormd.

Het Specialized Power Comp zadel, een van de meest gekozen zadels

Racefietszadel de boosdoener

Zadelpijn kán te maken hebben met een verkeerde zeem in de wielerbroek. Maar over het algemeen is het racefietszadel de boosdoener. Maar wat is voor jou het beste zadel? Daarvoor hebben we bij Van Scheijndel Wielersport het Retül Digital Sitbone Device in huis, ontwikkeld door Specialized. Zeg maar: een bikefitting, maar dan specifiek voor je achterste.  

Retül Digital Sitbone Device

Het Retül Digital Sitbone Device meet op meerdere plekken de druk die je lichaam uitoefent op het zadel, in combinatie met de afstand van je zitbotjes. Die input is bepalend voor de keus van het juiste zadel. Op een iPad zie je realtime het resultaat van de meting in beeld: waar ondervindt je achterste de meeste wrijving? Vervolgens krijg je automatisch een advies over het beste zadel voor jouw lichaam. Is dat toevallig een ander zadel dat op de nieuwe racefiets of de mountainbike die je wilt kopen is gemonteerd? Dan is het verstandig om meteen bij aankoop het juiste model te laten monteren. 

Plezierig vrouwenzadel: de Specialized Ruby

Groot aantal zadels Specialized

En heb je al langer last van een verdoofd gevoel bij de edele delen (of krijg je klachten van je partner, dat kan ook…), dan is een Retül Fit-meting ook aan te bevelen. Bij Van Scheijndel Wielersport kun je kiezen uit een groot aantal zadels van Specialized, zodat er geen enkele reden is om nog langer met zadelpijn rond te rijden.

Bij de mannen is het Specialized Power Comp (€ 89,90) zadel in veel gevallen een goede keus. Het zadel maakt een aerodynamische houding met een goede bloeddoorstroming mogelijk. Voor vrouwen rolt er vaak het Specialized Ruby zadel (€ 89,90) uit. Breder en korter dan een mannenzadel en met technologie die ervoor zorgt dat het zadel zich naar jouw lichaam vormt. Kom een keer langs, dan kijken we of het goed zit bij je!