Website myWindsock helpt je om windvoordeel te halen

Gemiddeld waait het aan de Noordzeekust 365 dagen per jaar. Een béétje Westlandse wielrenner weet niet beter dan dat-ie altijd moet afrekenen met een stevig briesje. Daarom is het handig om je route wind-technisch een beetje te optimaliseren. Dat kan heel old school door de natte vinger in de lucht te houden. Maar je kunt je ideale route nu ook laten bepalen door de computer: met myWindsock.

De site is - niet toevallig - bedacht voor een Engelse tijdrijder. De grap is dat myWindsock werkt op basis van realtime weerinformatie. Die informatie is - we hebben het uitvoerig getest - aardig betrouwbaar, afkomstig van meerdere weersinformatiebronnen. Ook is de site compatible met Strava. Heb je een rondje in je hoofd? Dan kun je de gpx-file van die rit uploaden en voilà: je ziet op de kaart waar je wind kunt verwachten en hoevéél: de stukken waar de wind plezierig in de rug blaast zijn lichtblauw, trajecten met wind tegen zijn rood. Zijwind wordt aangegeven met blauwe routes. Die gpx route haal je uit je fietscomputer met gps óf uit Strava. (Officieel kun je alleen gpx-bestanden exporteren als je een premiumabonnement van Strava hebt. Mozilla heeft een gratis add-on voor Firefox: https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/export-gpx-track-from-stravaco/.)

Hoe deden mijn concurrenten het?

Je kunt ook achteraf ritten uploaden (URL in de site plakken). Dan zie je waar je wind hebt gehad en dat is een tikkeltje overbodig, maar wacht: het wordt leuker. Je kunt per segment de leaderboards aanklikken en zien onder welke weeromstandigheden (wind, temperatuur) je concurrenten harder of zachter hebben gereden. De gratis versie van myWindsock geeft die data alleen voor de top-10 van de mannen en de vrouwen. Wil je je eigen prestaties of die van je volgers vergelijken, dan moet er betaald worden: voor 20 pond per jaar ben je Premium Member van myWindsock.

Functioneel? Tja. Leuk? Dat wel. Probeer ‘m gewoon, het gebruik van de basisversie kost je niks. Alleen even registreren en je bent wind-proof!