Specialized Body Geometry handschoenen tegen vermoeide handen

Een paar wielerhandschoenen: wat kan daar nu voor technologie inzitten? Dát moet je dus nooit vragen aan een paar Amerikanen, zeker niet als ze Specialized heten. Voor het weggeefprijsje van € 39,95 levert Specialized een handschoen met Body Geometry Gel padding. Die padding zit er niet voor niks, want het moet ‘doofheid’ aan de handen voorkomen. Maar werkt het ook, die turbo-reclametaal waarmee de Specs hun handel aanprijzen?

Wielermerken investeren zich suf in technieken om een stuk plastic of aluminium nog een beetje comfortabel te maken tijdens het fietsen. Bianchi noemt het kortweg ‘CounterVail Vibration Cancelling Composite Technology’, Specialized maakte naam met z’n trillingdempende Zertz inserts in het frame. De Italianen durven zelfs te claimen dat de fameuze Bianchi Infinito CV 75% van de hoogfrequente trillingen dempt, waardoor je langer met je energie kunt doen. Bovendien kunnen trillingen op de fiets ook een andere bijwerking hebben: een doof gevoel in de handen.

‘Ik krijg Strava niet meer uit!’

Het is iets waar veel renners over kunnen meepraten: tintelende handen na een langere rit. Dat je amper nog fatsoenlijk kunt schakelen van het dove gevoel is nog tot daar aan toe. Dat je af en toe niet meer kunt remmen: vervelend, maar ook nog niet onoverkomelijk. Echt catastrofaal wordt het pas als je na afloop van een rit je telefoon niet meer kunt bedienen om Strava stop te zetten.

Wat kun je er nog meer aan doen?

Natuurlijk zijn er huismiddeltjes om vermoeide handen tegen te gaan:

  • Een fietsmeting voor de goeie zitpositie op de fiets (een spacer meer of minder op de stuurpen kan al wonderen doen)
  • Het stuur losjes beetpakken
  • Regelmatig van grip wisselen op het stuur
  • Onderweg wat rek- en strekoefeningen met de hand doen

Specialized BG met foam

De Specialized BG handschoenen moeten de oplossing zijn, zegt handyman Sander van Scheijndel. Dat mag wel voor dat geld, want voor € 39,95 zijn de handschoentjes - vingerloos - duurder dan een modaal paar, al kun je bij Rapha ook € 150 stuk slaan op een paar GT Gloves. Het geheim: pads met foam demping, precies op de plekken waar de hand het meeste contact maakt met het stuur.

Werkt de demping?

De handschoenen zijn uitstekend gemaakt. De handpalm is versterkt met het oog op de duurzaamheid, de Velcro sluiting pakt goed aan. De padding is duidelijk zichtbaar in de bobbels in de handschoen. Trek het paar aan, pak het stuur en je voelt meteen de grip die je hebt. Bij het koffie-met-appeltaart-terras onderweg kun je ze rustig aanhouden; het draagcomfort is opvallend. Ook doen de BG handschoenen hun best om zweethandjes te voorkomen: dat wordt effectief afgevoerd. Na gebruik ruiken de BG’s gelukkig niet alsof je onderweg een drachtige koe hebt helpen verlossen. Ze kunnen in de 30˚ was, trouwens. De kleuren zijn zwart, zwart/rood en zwart/wit.

Je mag dus kiezen. Of een Bianchi Infinito CV vanaf 4199 euro proberen tegen gevoelloze handen, of eerst eens kijken wat een paar goeie handschoenen voor 0,95% van dat bedrag voor je kan doen...