Merida Bahrein Team Edition voor slechts € 1699

Hoe het voelt om op de officiële teamfiets te rijden van de Bahrein-Merida profploeg? Vraag het Vincenzo Nibali even, de kopman. Of maak een proefrit op de Team Edition die Merida heeft gelanceerd. Die heeft exact dezelfde - fraaie - kleuren en levert bijna hetzelfde fietsplezier. De versie met velgremmen is al ongekend voordelig (€ 1699). Maar voor slechts € 300 meer is de Bahrein-Merida er ook met futureproof discremmen.

Waren we net aan Lampre-Merida gewend, moeten we aan een andere naam geloven. Het profteam dat rondrijdt op Merida fietsen heet met ingang van dit jaar Bahrein-Merida. Bahrein, is dat niet dat oliestaatje ergens in het Midden-Oosten? Klopt helemaal. Vermoedelijk rijden er meer Ferrari's rond dan fietsen, maar oliedollars om te sponsoren hébben de Bahreinezen. Die gaan onder meer naar Vincenzo Nibali, kopman van de ploeg.

Nibali en kornuiten rijden normaal gesproken rond op de teamversie van de Merida Scultura. Fantastische fiets, die met een framegewicht van 850 gram amper extra bagage in de bergen oplevert. Oké, da's de officiële teamfiets. Maar ook voor een fractie van dat bedrag voel je je als een prof in een oliestaat. Merida heeft namelijk een replica ontwikkeld, de Team Edition. Die is gebaseerd op de Scultura 4000, ook niet de minste versie. De teamfiets is er in twee versies: mét discremmen (€ 1999) en met velgremmen (€ 1699). Voor fietsen van deze kwaliteit zijn dat wel heel scherpe prijzen.

Bahrein-Merida Team Edition: schitterende kleuren

Aan de afwerking van de Bahrein-Merida Team Edition ligt het niet. De fiets is gespoten in dezelfde schitterende kleuren als die van het team: blauw met rood. Het is een kleurstelling waardoor de Scultura er duurder uitziet dan-ie is. Merida levert de  teameditie af met de uitstekende Shimano 105 groep. Eigen wielen completeren de afmontage. Kabels lopen netjes intern, zoals het hoort tegenwoordig.

Discs of velgremmen?

Voor € 1699 is de Bahrein-Merida Team Edition al heel aantrekkelijk. Leg er € 300 bij en je fietst weg met schijfremmen. Geen al te moeilijke keus, als wij het mogen zeggen. Er zijn weinig wielermodellen waar het verschil tussen conventionele remmen en discs zó gering is. Tenzij je gewoon liever velgremmen hebt natuurlijk.

Bahrein-Merida shirtje erbij doen?

Mocht het je opgevallen zijn tijdens de tv-reportages van de Giro d'Italia: de profploeg rijdt rond in een van de mooiste tenues van dit seizoen. Ook die shirtjes zijn te koop bij Van Scheijndel Wielersport. En met fiets én shirt scheelt het niet veel of je wordt aangezien voor een renner van het team. Nou alleen het bijbehorende tempo nog...