Het maiste mtb-parcours van Nederland is weer geopend!

Voor wie al een paar weken niet in Hoek van Holland is geweest: de mais staat er weer goed bij op het mtb-parcours aan de Polderhaakweg. De route door het gewas is alweer aangelegd en een flink aantal keer gereden. Bovendien is er nu officieel zekerheid dat het mtb-parcours mag worden uitgebreid. Goed nieuws dus voor iedereen die weleens van het asfalt af wil maar geen zin heeft in een ritje Broekpolder of Uithof.

Het mtb-parcours in Hoek van Holland bestaat uit meerdere delen. De leukste uitdaging is de route die deels door het maisveld op de Oranjeheuvel loopt, parallel aan het Oranjekanaal. Dat maisveld zou er officieel vorig jaar voor het laatst liggen. De gemeente Rotterdam roept al een paar jaar dat er een zonnepanelenpark moet komen op de Oranjeheuvel maar ook dit jaar staat het gewas er (gelukkig) weer.

Het noordelijke deel dat er nu officieel bij komt moet net als het begin uit singletracks gaan bestaan.

Achtbaan

De start is aan de Polderhaakweg. Van daaruit slingert de route zich eerst door het maisveld en daarna door het ruige groen in het stuk land ernaast. Naast het maisveld ligt er sinds vorig jaar ook een écht mtb-parcours. Langs het Oranjekanaal begint een singletrack, parallel aan de Nieuwe Waterweg ligt de ‘achtbaan’, een deel met een paar korte klimmetjes. En dan was er aan de overkant van de Polderhaakweg nog een stuk in gebruik, zij het vorig jaar officieus.

Fietsen door een groen doolhof.

Langer en interessanter

Inmiddels zijn we een jaar verder en is er goed nieuws te melden. Het officieuze deel tussen Polderhaakweg en Oude Spui gaat deel uitmaken van het vaste parcours. Paul Vermeer, een van de initiatiefnemers van het mtb-parcours: ‘Deze route willen we langer en technisch interessanter maken. We gaan proberen deze alleen uit singletrack te laten bestaan. Ook de achtbaan langs de Nieuwe Waterweg willen we verder verlengen. We streven naar een totale lengte van 4 à 5 kilometer.’

De 'achtbaan' die nu al in het parcours ligt wordt verlengd.

Subsidie

Nu de grondeigenaren ter plekke hun medewerking hebben toegezegd is die hobbel in het parcours alvast genomen. Ook is er een beetje ruimte op financieel gebied. Paul: ‘We hebben een subsidie vanuit het Deltaport donatiefonds gekregen. Daarmee kunnen we het parcours deels financieren, want grond is een grote kostenpost. We zijn driftig op zoek naar grond, zodat we leuke hoogteverschillen kunnen maken in die platte polder. Daarom willen we heel graag in contact komen met aannemers die kosteloos grond willen leveren. Dat is voor ons interessant en voor hen.’

Het segment 'Maisveld 2019' zoals dat nu op Strava staat. Snelste tijd: 8.45. De ingang vind je aan de Polderhaakweg.

Vrijwilligers gezocht voor onderhoud

Ook zoeken de initiatiefnemers nog wat mensen die af en toe willen helpen om het parcours te onderhouden. Het groen rukt op en met een beetje onderhoud blijft de route begaanbaar. Het gaat hooguit om twee, drie keer per jaar een paar uurtjes snoeien en maaien. Je kunt solliciteren met een e-mailtje naar mtbhvh@gmail.com.