De nieuwe Specialized Epic is er

Sinds z’n introductie in 2003 bouwde de Specialized Epic het dikste CV op het terrein op, van Olympische titels tot en met World Cups. Door de jaren heen is het model flink geëvalueerd. De laatste grote verbouwing dateert echter alweer van 2009. Ook daarna zijn er per jaar wel wat upgrades gepresenteerd. Maar met de 2018-versie heeft Specialized de status van ’s werelds snelste mtb weer eens bevestigd. Op alle fronten is er gesleuteld aan de Epic. Met als resultaat dat de 2018-versie sneller, lichter, slimmer en comfortabeler is. En… de nieuwe Epic staat al bij Van Scheijndel Wielersport in de winkel. Waar blijft die kerstgratificatie als je 'm nodig hebt?

Mens-EpicDe opdracht aan de engineers was: maak de Specialized Epic nog sneller. Daarom is het niet gebleven bij een iets ander modekleurtje of een iets exotischer koolstofvezeltje. Om te zien is het nog steeds een Specialized Epic. Kijk nog een keer goed en je ziet de verschillen: het skippen van FSR en een vernieuwd Brain systeem dat naar de achteras is verhuisd. Minder zichtbaar is de vermageringskuur die het model heeft gehad. In de S-Works versie gaat er 345 gram van het frame af, de Expert en de Comp doen het met maar liefst 525 gram minder! Overbodig om te zeggen dat zo’n afname vooral heuvelop merkbaar is.

Meer flex in de buizen

FSR - Future Rear Shock - is exit op de Epic (maar blijft nog wel leverbaar op andere Specialized crossers). Het nieuwe frame heeft nu nog maar één scharnierpunt. De functie van FSR wordt gecompenseerd door flexzones in te bouwen in de achtervork en de zadelbuis. Qua stijfheid is er geen verschil, zegt Specialized. Ook de geometrie is nog een keer door de computer gegaan. Je hebt een lineaal en een geodriehoek nodig om de verschillen te zien, maar die zijn er absoluut.

Brain-achterasDe nieuwe Epic schuift minimaal op richting meer endurance, is ietsje langer en heeft een kortere stuurpen. Ook is de achtervork 4 mm ingekort. Het zijn innovaties die zijn ingegeven door de evolutie in de World Cup parcoursen, die steeds technischer worden. En als je toevallig dit jaar niet in de wereldtop meerijdt? Dan ga je op de zaterdagmiddag in de Broekpolder die andere geometrie nog steeds waarderen, belooft Specialized. Vooral door de toegenomen grip en stabiliteit. Je neemt net wat zekerder die kamikazehelling naar beneden of pakt die U-bocht zonder slippertje.

Specialized Epic met vernieuwde achtervering

Ook de achtervering van de Epic is compleet aangepast. Specialized heeft geen half werk geleverd. Niet zo gek, als je weet dat ‘Director of Suspension Technologies' bij Specialized een echt bestaande functie is. Meest zichtbare verandering is de verhuizing van het Brain systeem naar de achteras. Brain is de automatische lockout van de demper, die het verschil opmerkt tussen input van de rijder en van het terrein.

Op vlak terrein is het rijgedrag strak, bij tochtjes over het maanoppervlak reageert Brain direct. De verplaatsing naar de achteras heeft een reden: het systeem reageert op die plek sneller op een verticale versnelling. Het veergevoel verbetert daardoor merkbaar. Ook voelt de vering subtieler, door het tweaken van de hydraulica.

RockShoxAnders nog iets?

Reken maar. Alle Epic modellen hebben nu dezelfde achtervork en nieuwe RockShox Reba of SID vorken. Wie extra stevigheid zoekt, zal ongetwijfeld blij zijn met de mogelijkheid om 2,6 inch banden kwijt te kunnen. Onveranderd is de zadelpenmaat van 30,9 centimeter en bij alle modellen is interne kabelgeleiding standaard.

Vanaf € 2999

De nieuwe Epic die Van Scheijndel Wielersport levert - de eersten staan al in de winkel - is er in zeven versies. Vanaf € 2999 rij je met de (enige) aluminiumversie in het assortiment. Daarna loopt de prijs - en de uitvoering - op naar een riante € 9999 voor de Epic S-Works XTR Di2 met carbon wielen. Ook aan vrouwelijke modderworstelaars heeft Specialized gedacht: drie uitvoeringen, beginnend bij € 2999. Wil je niet alleen het summum van techniek, maar ook the looks? De Epic Expert in de winkel is een beauty in Gloss Gold Flake, Candy Red en Cosmic Black!