De Hoekse mtb-dag: wat kun je 29 september verwachten?

Na een jaar of vier lobby’en heeft Hoek van Holland een eigen mountainbikeparcours, in de Oranjepolder. Het is zonder overdrijving de meest bijzondere plek die je je maar kunt indenken. Want hoe maak je van een platte polder een uitdagende plek met pumptracks, afdalingen, jumps en drop-offs? Nou, kom zaterdag 29 september maar eens kijken. Die dag wordt het parcours officieel geopend door burgemeester Aboutaleb van Rotterdam. De Hoekse tracks zijn nog lang niet af, maar voor mtb’ers is er nu al genoeg te genieten. En... lekker in de buurt.

Mede-initiatiefnemer Paul Vermeer doet het nog één keer voor. Zaterdag mogen jullie!

Op een loodgrijze zaterdagmorgen - nee, we houden het niet droog - maken we een proefritje met Paul Vermeer. Hij was het die een jaar of vier terug wel mtb-potentie zag in de Oranjepolder, samen met fietsmaten Krister van den Berg en Erwin de Man. Wijknetwerker Ruud Langeveld van de gemeente Rotterdam (gebied Hoek van Holland) heeft zich vol ingezet voor de realisatie van het parcours.

Ook kreeg de inwoner van Hoek van Holland hulp van twee bedrijven. Grondverzetbedrijf Corné van Berg bood aan de aanleg van een singletrack te sponsoren, Dijkshoorn Bleiswijk legde een route aan door het maisveld dat langs het Nieuw Oranjekanaal ligt. Voor de bouw van het parcours is Patrick Jansen ingeschakeld, die ook in de Broekpolder en de Uithof zijn territorium heeft uitgezet.

Totale lengte 4,5 kilometer

Plannen voor verdere uitbreiding zijn er nog genoeg. Als alles kan worden gerealiseerd, moet de baan een totale lengte van 4,5 kilometer krijgen. Die ideeën zijn mede afhankelijk van de toestemming van grondeigenaren. In ieder geval is er nu al genoeg lol te beleven op de Hoekse tracks om die officieel te openen. Eerste uitdaging van de ochtend is de singletrack die pal langs het kanaal ligt. De ‘Eerste Hoekse Singletrack’ zoals het slingerpad op Strava heet, is ruim 800 meter. ‘Een route die door iedereen te fietsen is. Het is een stuk met een goeie flow erin’, analyseert Paul.

Duizend kuub gesponsorde grond

Iets verderop ligt een stuk dat meer stuurkunst vereist. Met een deel van duizend kuub grond die is gesponsord zijn langs de spoorlijn wat hoogteverschillen aangebracht om een rollercoaster te realiseren. Paul: ‘Een echt technisch parcours. Het is nog maar het eerste deel, want we willen het nog verder uitbreiden. Het wachten is nog op de levering van grond die gesponsord is.’

Singletrack door de mais

Dan duiken we het maisveld langs het kanaal in. Dwars door het gewas is een singletrack aangelegd. Paul: ‘Nu staat de mais er nog, maar de pachter van de grond heeft aangekondigd dat hij het op korte termijn wil gaan oogsten. We weten dus nog niet zeker of de mais er met de open dag nog staat, maar de route is dan nog wel te rijden.’

Met mais van anderhalve meter hoog is het zonder meer een uitdagend ritje. En omdat je uitzicht minimaal is, dienen de bochten zich nogal onverwacht aan. ‘Er had ietsje meer flow in mogen zitten, maar het is dan ook een leuk extraatje’, verwijst Paul naar de toekomstige bestemming van het stuk grond: er zijn plannen (‘maar dat zeiden ze vorig jaar ook’) om er een zonnepanelenpark van te maken. Het maisparcours bestaat uit drie delen en is net geen 3 kilometer lang. 

Met gesponsorde grond is een eerste stuk met hoogteverschil aangelegd, dat binnenkort wordt uitgebreid.

Serieuze afdaling

Als we de Polderhaakweg oversteken ligt daar een volgend stuk: HvH track 3 op Strava. ‘Dit deel is nog vers en het is ook nog niet klaar. Maar deze track bevat al wel een afdaling die zelfs de gevorderde mtb’ers laat glimmen van oor tot oor!’ De finale van de ochtend is een sneller stuk parallel aan het kanaal, tot we weer de start van het parcours bereiken.

Welkome afwisseling

Leuk om te doen? Absoluut, want voor het Hoekse mtb-parcours hoef je geen zwarte band mtb te hebben. Zeker als je behoort tot het peloton dat in de winter de racefiets omruilt voor de mtb, is het een welkome afwisseling. Je hoeft er niet voor naar de Broekpolder of de Uithof. En het korte, intensieve werk op de mtb betekent dat je je in een uurtje redelijk total-loss kunt fietsen.

Programma Hoekse mtb-dag

Aanstaande zaterdag, 29 september, is de Hoekse mtb-dag die start vanaf de Saloon van Corné van den Berg, Bonnenpad 2 (zowel bereikbaar vanaf de Hoekse Baan als de Haakweg). Wij zijn er met mtb’s van Specialized en Isaac die je kunt proberen, de collega’s van Kleijn Tweewielers uit Hoek van Holland hebben Giants om uit te testen. Ook WWV is present met testfietsen voor de jeugd. Verder zijn er clinics met Pim van der Marel en Niels Wubben en kun je natuurlijk ook op je eigen mtb de routes rijden. Er is parkeergelegenheid bij de Saloon.

Test onze Specialized Epic Comp!

Wil je liever een andere keer een rondje maken? De Specialized Epic Comp op de foto is bij ons beschikbaar als luxe testfiets, met carbon frame en full suspension. De watertandende specs: RockShox Sheba vork met 100 mm vering, SRAM NX Eagle 12 speed (voor 32, achter 11-50), hydraulische schijfremmen van SRAM en grijpgrage Fast Trak banden om de 29" wielen!