De eerste beachbike van Westlandse zeebodem: de Isaac Tensor by Van Scheijndel!

Van Scheijndel Wielersport heeft een fiets ontwikkeld. Oké, dat geloof je natuurlijk niet. Nog een keer dan maar: Van Scheijndel Wielersport heeft een fiets ontwikkeld! Nou ja, om eerlijk te zijn: we hebben er eentje verbouwd. In samenwerking met huisleverancier Isaac presenteren we de Tensor beachbike. Een strandfiets met de ideale specs om op een zondagmorgen even een visje te gaan eten in Den Helder (en weer terug)!

Een volbloed strandfiets. Daarom staat-ie hier ook tegen een boom.

Officieus is Van Scheijndel Wielersport de wielersportzaak in Nederland die het dichtst bij het strand gevestigd is. Maar een beachbike verkopen, ho maar. Oké, je kan op een Specialized Epic of een Merida Big Nine Pro een aardig stukkie komen door het zand. Maar een strandfiets heeft toch net wat andere specs. Toevallig kunnen we het goed vinden met Isaac uit Limburg, een provincie die bij uitstek bekend staat om z’n uitgestrekte stranden. Maar ook die verkopen geen specifieke strandfietsen. In nauwe samenwerking is er echter iets unieks tot stand gekomen: de Isaac Tensor beachbike by Van Scheijndel Wielersport!

Verschillen tussen mtb en beachbike

Een mtb en een beachbike hebben veel gemeen, maar er zijn ook belangrijke verschillen. Op een strandfiets volstaat een vaste voorvork prima. Het stuur is een specifiek beachstuur, waar ook een aerodynamische rijpositie mee te kiezen valt. In plaats van een specifieke mtb-groep is het slimmer om er een racegroep op te monteren, omdat het op het strand ook hard kan gaan. Maar die groep moet dan weer niet te zwaar zijn. Daarom ligt een single speed (één blad vóór) meer voor de hand. Ook uit het oogpunt van betrouwbaarheid en onderhoud is die keus verstandiger. En dan nog het belangrijkste: de banden. Voor cruisen op het strand zijn extra brede banden vereist.

Echte strandracer

De Tensor beachbike is gebaseerd op de gelijknamige mtb uit het Isaac-menu, met 29” wielen. In z’n beachbike-versie is het óók een echte racer: dankzij het stuur kun je prima diep zitten langs de Noorzeekust. Even technische taal: qua zitbuishoek en balhoofdshoek is de zit vergelijkbaar met de Koga Beachracer. Die heeft echter weer niet de stoere wie-doet-me-wat-looks die een Isaac standaard heeft. Trouwens, het aluminium frame van de Tensor legt ook veel minder grammetjes in de schaal.

Robuuste single speed SRAM-groep

De groep is de APEX1 van SRAM: één die in prijs aantrekkelijk en toch heel robuust is, want een strandfiets koop je niet om ’m schoon te houden. Vóor 38 tandjes, achter 11 tot 28, dus een behoorlijk schakelbereik. Liever een cassette met 11-32, of nog andere wensen? Dan kunnen we 'm ook customizen. De rem is de mechanische BB5 van SRAM-dochter Avid. En de banden zijn G-One’s van Schwalbe (29 x 2,35), een type dat speciaal is ontwikkeld voor het strand. Het profiel voorkomt slippertjes op het strand (met de fiets dan hè). En heb je een keer windkracht 6 in de rug? Dan ben je met banden als deze in 3 uur en 28 minuten van de Hoek naar Den Helder. (Ben je meteen recordhouder Ramses Bekkenk te snel af, die in 2007 met 37,4 km/u de snelste was.)

De Isaac Tensor by Van Scheijndel Wielersport is vanaf nu te koop voor € 1999,-. We twijfelen er niet aan dat we veel Westlandse strandliefhebbers er een groot plezier mee gaan doen. Heb je interesse? Kom dan een kijkje nemen tijdens het Strandfeest in de winkel op zaterdag 11 november!