Specialized Fate

Specialized Fate Comp Specialized Fate Comp

Met de Fate heeft Specialized nóg een mtb-model speciaal voor de vrouwelijke modderworstelaars in het assortiment. En wat voor een mountainbike. De Fate Comp Carbon is een volwaardige hardtail mountainbike met - goed geraden - wielen van 29 inch. Daarmee komt Specialized tegemoet aan de wens van vrouwen die een 27,5 inch te klein vinden.

De Fate Comp Carbon 29 is om te beginnen een geweldige fiets om te zien. Het zwart van het frame wordt slechts af en toe doorbroken door een paar accent. Til de Fate op en je merkt dat je onderweg in het terrein zeker niet te veel bagage bij je hebt. De hardtail komt naar net aan de 10 kilo, onder meer doordat de wielen daarvan al 4 kilo in beslag nemen. Daarmee is het vooral een fiets om cross country lekker door te jakkeren. De flinke wielen geven daarbij een flinke boost: een uit de kluiten gewassen boomstronk of een forse kuil in de weg valt op een 29’er minder snel uit de toon.

Ook al is het een 29 inch, Specialized heeft genoeg aanpassingen gedaan om vrouwen zich thuis te laten voelen op het frame. Opvallend is het brede stuur. Prettig, want daardoor heb je als berijdster meer macht over de mountainbike. Ook is het frame per maat geoptimaliseerd, zodat de stijfheid voor elke grootte (15, 17 en 19 inch) gelijk is.

Specialized Fate Comp Carbon afmontage

En hoe zit het met de techniek? De afmontage past bij een hoogwaardig model als dit. Voorop doet een luchtgeveerde RockShox Reba RL29 uitstekend werk; met een veerweg van 80 mm blijft het comfort op ongekend niveau. Is het terrein gelijkmatiger, dan is er een handige lockoutfunctie. SRAM levert de aandrijving op de Specialized Fate Comp. Die is 11 speed, en door de slimme 10-42 cassette achter blijft er genoeg keus aan beide uiteinden van het spectrum.

Specialized Fate Comp remmen

Remmen - hydraulisch uiteraard - komen van Shimano, de Deore BR-M506. Specialized heeft de Fate voorzien van remhendels met een regelbare reach. Ook voor kortere vrouwenarmen blijft remmen daardoor veilig. Met Roval wielen van Specialized valt er ook over het rollend materieel niet veel te wensen over. De wielen zijn stijf en met de Fast Trek banden eronder is grip gegarandeerd. En dat niet alleen, het is ook opvallend hoe soepel er onder alle omstandigheden mee te rijden valt. Keertje proberen bij Van Scheijndel Wielersport?