Specialized Jynx

Specialized Jynx

Hou je ervan om de gebaande paden links te laten liggen? En stel je iets hogere eisen aan je nieuwe mountainbike? Dan ligt het voor de hand om voor een grotere wielmaat te kiezen. Specialized heeft zo'n model: de Specialized Jynx. De 27,5 inch wielen maken de Jynx handiger en sneller in het terrein. Bij Van Scheijndel Wielersport kies je uit twee versies: de 650B en de Comp.

De Specialized Jynx heeft wielen met een omtrek van 27,5 inch. Een stapje hoger in vergelijking met de 26 inch maat die vroeger standaard was, ietsje kleiner dan de 29'ers die de laatste jaren heel populair zijn. Voor veel liefhebbers van het terrein is die 27,5 inch een aantrekkelijk tussenmaatje. Een kleinere fiets is over het algemeen wendbaarder, een grotere sneller en minder bang van een obstakel. Met de Specialized Jynx heb je best of both worlds. Je blijft het voordeel van de directe besturing houden, maar je blijft ook makkelijk op snelheid en je pakt die uitstekende boomwortel ook nog even mee.

Veelzijdig bruikbare Specialized Jynx

Het frame is lichtgewicht, gemaakt van een aluminiumkwaliteit die het niet van de dikte hoeft te hebben om toch stevigheid te garanderen. De geometrie (de verhoudingen van het frame) zijn afgestemd op de vrouwelijke maten. Bijvoorbeeld: een stuur dat rekening houdt met een iets kortere armlengte, een zadel dat weer rekening houdt met een iets breder bekken.

Die geometrie maakt de Specialized Jynx veelzijdig bruikbaar. Een klimmetje met een meer dan gemiddelde stijgingsgraad? Of een duikvlucht naar beneden waarbij je graag de controle behoudt? De Jynx zal je nergens van weerhouden. De versnellingen zijn zo gekozen dat je in alle omstandigheden een groot bereik hebt. Ook aan het eind van dat steile klimmetje heb je nog een versnelling om fatsoenlijk boven te komen. En wil je de mtb eens meenemen voor een rondje over het asfalt? Ook dan merk je dat je versnellingen genoeg hebt om je ambitie bij te houden.

Gedempte vering

Aan de instap-Jynx van € 479 ga je al heel veel plezier beleven. Ingebouwd in de SR Suntour 650b vork is een hydraulisch gedempte vering. Die heeft een veerweg van 80 m, met Multi-Circuit Damping. Anders gezegd: die paar bulten in het wegdek vlakt de voorvork probleemloos uit. Bij de ietsje duurdere (€ 599) Jynx Comp ga je er vooral in de achterderailleur op vooruit. De Shimano Deore XT staat bekend om z'n schakelgemak en betrouwbaarheid. Ook krijg je hier het extra comfort van hydraulische remmen in plaats van mechanische.