Specialized Jett

Specialized Jett

Met de Jett komt Specialized ook de vrouwen tegemoet die aan de 29'er willen. Het is de maat in mountainbikeland die net even iets meer prestaties, betrouwbaarheid en efficiency levert. En met de drie modellen is er altijd één die bij jouw wensen past. Stuk voor stuk zijn het aluminium mountainbikes die je op geen enkel terrein in de steek laten. Steile klim of snelle afdeling, je hebt altijd het idee dat je op de Specialized Jett tot meer in staat bent.

De voordelen van mtb's met grotere wielen zijn onderhand bekend. Heb je eenmaal de snelheid te pakken, dan houd je die op een 29'er gemakkelijker vast. Grotere wielen zijn ook wat minder kieskeurig als het op de ondergrond aan komt. Ze pakken fluitend boomwortels mee en sleuren je door diepere modderpoelen heen. De bredere banden versterken ondertussen de grip die je voelt. En aan de bredere banden blijft minder snel modder plakken.

Specialized Jett: 27,5 inch

Met de Specialized Jett heb je een mountainbike die je onder alle omstandigheden een zetje extra geeft. In vergelijking met de Jynx (27,5 inch) mag het model dan groter zijn, Specialized heeft nog steeds goed gekeken naar de lichaamsmaten van de andere helft van de wereldbevolking. Dat betekent dat aspecten als stuur (iets smaller), zadel (iets breder) en standoverhoogte (iets lager) zijn aangepast. Stap op en je voelt dat je goed zit. Zeker op een mountainbike moet je wel héél goede redenen hebben om het te proberen op de mtb van je partner, je broer of je buurjongen.

Lichtgewicht Specialized Jynx

Wat vooral opvalt, is dat de Specialized Jynx licht is. Specialized gebruikt A1 SL aluminium, een kwaliteit die robuust is maar niet te veel kilo's extra in de schaal legt. Comfortabel zijn de drie hardtails ook. Bij de Jett Sport (€ 599) en de Jett Comp (€ 799) komt dat comfort niet alleen van het frame, maar ook van de prima SR Suntour  voorvork. Bij de Jett Pro maakt de prijs wel meteen een klimmetje (naar € 1299). Maar daar staat ook veel extra hardware tegenover. De voorvork krijgt een update naar de onverwoestbare Deore XT van Shimano, die betrouwbaar en nauwkeurig z'n werk doet. Ook de voorvork is bij de Specialized Jett Pro een goede bekende: de RockShox 30 Gold voorvork, die je geen groter plezier kunt doen dan 'm trakteren op een maanlandschap.

Plezierig is dat je bij alle drie de modellen meteen al hydraulische schijfremmen tot je beschikking hebt, die van Shimano bovendien. Ook is er rekening gehouden met een cassette die voldoende bereik heeft. Of je nu even vaart wilt maken op een stukje asfalt of een gemene steenpuist in de Ardennen meepakt: er is altijd een versnelling waar je mee vooruit kunt.