Specialized Fuse

Specialized Fuse Comp 6Fattie Specialized Fuse Comp 6Fattie
Specialized Fuse Expert 6Fattie Specialized Fuse Expert 6Fattie

De mtb's met brede banden winnen de laatste jaren - letterlijk en figuurlijk - terrein. Specialized ontwikkelde in 2015 met de Fatboy een wel heel brute variant. Maar mag het misschien iets minder extreem, met behoud van het rijplezier van de dikhuiden? Ja zeker, met de Specialized Fuse.

Het is een hardtail die eigenlijk een categorie op zich is: tussen de Fatboy en de klassieke mountainbike in. En vooral een categorie die garant staat voor een veelzijdige routekaart. Beginnende mtb'er en graat ietsje meer comfort? Je hebt aan de Specialized Fuse een goeie gooi-en-smijt-hardtail, met opvallende rijeigenschappen.

Je kunt de Specialized Fuse geen groter plezier doen door het asfalt links te laten liggen. Geef 'm boomwortels voor het ontbijt, serveer een modderig bos voor de lunch en een slingerende trail voor het avondeten en de Fuse is gelukkig. En jij ook. Wat een heerlijke fiets om mee te rijden is dit. Opvallend om te zien hoe direct de Fuse ook reageert op een aanzet op de pedalen: het is ook een snelle hardtail, die vooral op glooiende terreinen goed uit de brede voeten kan. Trakteer 'm eens op een weekendje Ardennen met lange singletrails. Ook in de winter heb je er een betrouwbare knecht in het peloton aan.

Specialized Fuse: echte trailfavoriet

Het maakt de Fuse tot een echte trailfavoriet. Eén die makkelijk te liften valt als er een obstakel opduikt. Of die zich vastbijt in de steilste klimmetjes. Want in combinatie met een lage bandenspanning blijft de grip ongeëvenaard. Heel precies laat de Specialized Fuse zich door de bochten heensturen. Ooit verwacht dat een model als dit zo'n stuurgedrag en wendbaarheid zou hebben?

6Fattie, een nieuwe categorie van Specialized

Een hardtail als de Fuse bestond nog niet in de catalogus van Specialized. De Amerikanen hebben er meteen maar een naam voor bedacht: de 6Fattie. Die dankt de Specialized Fuse aan de 650b banden. Die hebben een maat van 3 inch: minder dan de 4 (of meer) die onder een Fatboy worden gemonteerd, maar ook weer dikker dan de 2 inch maatjes waar mtb's hun kilometers op maken.

Het voordeel van bredere banden - en dus grotere luchtkamers - vertaalt zich ook in meer comfort. Bovendien levert Specialized de Fuse ook met de Manitou Magnum Comp 650+, een voorvork met een veerweg van 120 mm die ook de grootste schokken effectief elimineert.

Specialized Fuse in twee uitvoeringen

Qua afmontage zijn het bekende namen op de twee uitvoeringen die leverbaar zijn: de Specialized Comp 6Fattie en de Specialized Expert 6Fattie. In prijs ontlopen die twee elkaar niet veel (€ 1599 en € 1999).