Specialized Fatboy

Specialized Fatboy

Eerste indruk van de Specialized Fatboy, geef maar toe: is dit een serieuze poging tot een fiets? Tweede indruk, na een paar rondjes te hebben gemaakt op het terrein waar de dikzak zich in z'n element voelt: reken maar. De Specialized Fatboy is de Leopard-tank onder de mtb's. Mul zand? Zuigende modderplassen? Een boom op het parcours? Je kunt het parcours zo gek niet bedenken of de Fatboy bijt zich erin vast. Misschien win je er geen World Cup wedstrijd mee. Maar onder de meest extreme omstandigheden houd jij je hiermee staande.

Ja zeker, die dikke banden geven 'm nogal wat onderscheidend vermogen mee. Maar de 4,6 inch banden - 5,0 is ook mogelijk - zitten er niet alleen voor de sier op. Met de naam Ground Control banden heeft Specialized niets te veel gezegd. Modder blijft er niet makkelijk aan hechten. Als het aankomt op ploeteren, is de Specialized Fatboy elke gewone mountainbike te snel af. Drassige omstandigheden, strand of sneeuw: stap op en je merkt dat de banden niet met zich laten spotten. Als de NASA voor een bemande vlucht naar Mars nog eens een mtb nodig heeft, is het deze.

En toch: het blijft een fiets die makkelijk de bocht om gaat of snel tot een onverwachte manoeuvre is over te halen. Ideaal gezelschap voor Hollandse omstandigheden. Want laten we eerlijk zijn: de 'gewone' mtb komt vooral tot zijn recht op technische parcoursen en lange afdalingen. Niet echt Nederlands terrein. Dan is de Fatboy die je koopt bij Van Scheijndel Wielersport ineens vele malen veelzijdiger.

Specialized Fatboy: rijeigenschappen

De opmerkelijke rijeigenschappen zijn niet alleen maar toe te schrijven aan de brede sloffen. Het frame van de Specialized Fatboy doet ook veel. Het is voor alle drie de versies gemaakt van aluminium. Maar dan wel aluminium dat licht in gewicht is en er tegen kan om af en toe te worden afgebeuld onder mensonwaardige omstandigheden. De brede banden - en dus de grote hoeveelheid lucht onder je - dragen ook bij aan het rijcomfort. Ook zonder voorvorken met heel geavanceerde veermechanismen blijkt de Specialized Fatboy heel goed mee te kunnen in de comfortstatistieken.

Onderdelen Specialized Fatboy

In alle drie de gevallen monteert Specalized de Fatboy af met onderdelen van bovenmodale kwaliteit. Neem de instap-Fatboy, die al zo'n heerlijke X7 type 2 achterderailleur van SRAM heeft en hydraulisch remt. De oversized funbike van de familie is er trouwens ook in een speciale damesuitvoering. Dan heet-ie Hellga. En nee, geen Fatgirl.